Награди анти-Нобел

нобелови награди

Шнобеловите награди са пародия на Нобеловите награди.

Проведе се юбилейната 25-а поред церемонния по връчване на наградите Иг-Нобел, известни и като анти-Нобелови награди или шнобелови награди. Те са пародия на Нобеловите награди, отличаващи трудове и изследвания, които първоначално ни карат да се засмеем, а след това да се замислим. Анти-Нобел лауреатите обикновено са истински учени, но понякога се номинират и псевдоучени, които забавляват с безсмислеността или абсурдността си. Шнобеловите награди са учредени от Марк Абрахамс и хумористичното списание „Анали на невероятните изследвания“ през 1991 г. Първите церемонии били провеждани в Масачузетския технологичен институт, а сега това става в Харвардския университет в навечерието на раздаването на истинските Нобелови награди. Номинациите пък се присъждат от оксфордското хумористично списание с участието на студенти от клуба по физика. Самите награди се връчват от носители на истинската Нобелова награда по физика, като областите, в които се присъжда Иг-Нобелова награда, може да се променят всяка година.
На тазгодишната церемония награда за физика е присъдена на учените от Университета на Джорджия, които в своето изследване установиха, че времето на уриниране на почти всички бозайници независимо от размера им – от чихуахуа до слонове, отнема около 21 секунди. Според тях това проучване „може да помогне за диагностициране на проблеми с уринирането при животните“. Лауреати на наградата по биология станаха чилийски учени, които, прикрепили изкуствена опашка към кокошки в изследването си “ разходка, като динозаврите: пилета с изкуствени опашки“ и по този начин показали как някои пернати динозаври са еволюирали в съвременните птици.
Шнобелова премия беше връчена и по литература, математика, икономика, медицина, медицинска диагностика, психология и мениджмънт. Изследователят Майкъл Смит спечелил номинацията, защото изучавал болезността при ужилването от пчели. По

пчела

Майкъл Смит изучавал болезността при ужилването от пчели.

време на неговото проучване той бил ухапан 25 пъти и достигнал до заключението, че най-много боли, когато си ужилен в ноздрите, по устните и половия член. Служителка на една от британските болници установила, че страданията на хора с апендицит, които се превозват с линейка, се увеличават, когато тя преминава през легнали полицаи. Наградата по химия отиде при учени от Калифорнийския университет, които изследвали формиране на протеин в кокоши яйца по време на варенето. За тази разработка и частично обръщане на процеса на варене на яйцата те са били номинирани. Ето някои от по забележителните разработки:
1992 – наградата за медицина: Ф. Канда, E. Яги, M. Фукуда, K. Накажима, T. Ота и O. Наката от изследователския център „Шишейдо“ в Йокохама, за тяхното пионерско изследване „Изясняване на химичния състав на веществата, отговорни за лошата миризма на краката“ и най-вече за тяхното заключение, че краката на хората, които си мислят, че краката им миришат, наистина миришат, докато на тези, които не мислят така, не миришат.
1993 – наградата за мир: клонът на компанията „Пепси“ на Филипините за организирането на състезание, на което победител е трябвало да стане милионер. Компанията обявява печеливш номер, който не съществува, което изкарва на улиците 800 000 потенциални победители, към които се присъединяват филипински паравоенни формирования, които за пръв път в историята си са обединени за обща кауза.
1996 – наградата за физика: Робърт Матюс от университета Астън за неговите изследвания на Законите на Мърфи, по-специално за доказателството му, че филийката по-често пада върху намазаната си страна, публикиувани в EuropeanJournal of Physics.
Химия: Джордж Гобъл от университета Пърдю за световния му рекорд за запалване на барбекю от 3 секунди чрез използването на въглища и течен кислород.
1998 – наградата по статистика: Джералд Бейн от болницата Маунт Синай в Торонто и Кери Симиноски от Университета в Алберта за внимателно проведеното им изследване „Връзка между височината на човек, дължината на пениса му и номера на обувките му“.
2002 – физика: Арнд Лейке от Мюнхенския университет за доказателството му, че дебелината на пяната на бирата намалява експоненциално с времето.
2004 – мир: Дайсуке Инуе от Япония за изобретяването на караокето, давайки на хората още един начин да се научат да са толерантни едни с други.

виагра

Хамстерите се възстановяват по-бързо от ефектите, свързани с часовата разлика, след като им се даде виагра.

2007 – авиация: Патрисия Агостино, Сантяго Плано и Диего Голомбек за откритието, че хамстерите се възстановяват по-бързо от ефектите, свързани с часовата разлика, след като им се даде виагра.
Мир: Строителната лаборатория на военно-въздушните сили на САЩ в Дейтън, Охайо, за разработката на „гей бомба“, която трябва да предизвиква хомосексуално поведение във вражеските редици.
2008 – биология: Мари-Кристин Кадерго, Кристел Жубер и Мишел Франк доказали, че бълхите, които живеят по кучетата, скачат по-високо от тези, които живеят по котките.
Мир: Швейцарският федерален комитет по етични въпроси и гражданите на Швейцария – за това, че са приели закона, че растенията имат достойнство.
Медицина: Дан Ариъли доказал, че скъпите лекарства с плацебо ефект са по-ефикасни от евтините такива.
Икономика: Джефри Милер, Джошуа Тибур и Брент Джордан доказали, че месечният цикъл на професионална еротична танцьорка влияе на бакшишите, които тя получава.
Химия: Шари А. Умпере, Джозеф А. Хил, Дебора Дж. Андерсън за откритието си, че „Кока-Кола” е ефективен спермицид, и Хун Чуаню, Се Чачан, У Пайфън и Цзян Бинин за откритието си, че това не е така.
2011 – физика: Филип Перен, Сирил Перо, Доминик Девитер, Бруно Рагару (Франция) и Херман Кингма (Холандия) – отговарят на въпроса защо състезателите, които хвърлят диск, получават замайване, а онези, които хвърлят чук, не получават. Хвъргачите на чук съсредоточват погледа си в една точка, а хвъргачите на диск не го правят.

Това също е интересно...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>