Обама, Блумбърг и Борисов в играта на политиците

Michelle LaVaughn Obama

Мишел Обама в тийнсериала „Ай Карли”.

Често животът на политически фигури интригуващо влиза в сериалите. А понякога и самите политици влизат на живо в сериалите. Те не са актьори, но дори и най-малката им поява в кадър предизвиква еуфория сред зрителите и дава кислород на рейтинга.
Завидна кариера на телевизионния екран има настоящата първа дама на САЩ Мишел Обама. Ако не се знае, че е съпругата на президента, непреднамереният зрител със сигурност би я взел за новата холивудска икона. Личността на Мишел умело се вплита в сюжета и тя най-често представлява себе си, но попаднала в различни ситуации с героите от историята. В комедийната поредица „Паркове и отдих” например първата дама „случайно” се среща със забавната чиновничка Лесли (Ейми Полър). На екрана Мишел й вдъхва кураж да напусне малкия град и да отиде в Национална служба „Паркове и отдих“ в Чикаго. Президентшата обаче не просто е „храстче”, а използва участието си в този сериал, за да пропагандира кампанията си против затлъстяването и здравословното хранене на децата в училище. От своя страна главната актриса Ейми Полър се включва във всички следващи събития от инициативата, за да подпомогне с популярността си дейността на Обама.
Но участието на Мишел в „Паркове и отдих“ не е прецедент. Всъщност това е сериал с рекорден брой „политически играчи” и в него епизодично участват: вицепрезидентът Джо Байдън, сенаторът от Аризона Джон Маккейн, калифорнийският сенатор Барбара Боксър и бившият главен секретар Олимпия Сноу. Голямата цел на продуцентите обаче е в шоуто им да влезе Хилари Клинтън, но за момента съпругата на Бил деликатно отклонявала поканата.
Да се върнем на Мишел. Нежната част от семейство Обама никога не отказва участия в събития, свързани с деца. Тя влиза в забавното детско предаване „Улица Сезам” и тийнсериалите „Джеси” и „Ай Карли”. В историята за Карли сценаристите създават персонаж специално за нея. Обама влиза в ролята на актриса, но използва образа си, за да рекламира проекта „Джойнинг форсис“ в помощ на американските военнослужещи. Също в подкрепа на униформите Мишел се появява и в сериала „Нешвил”. Там тя играе себе си, като царствено се появява на благотворителен концерт в подкрепа на военни и ветерани.
Друга фигура, която обича режисирано да застава пред камера, е бившият кмет на Ню Йорк

Chris Noth

Майкъл Блумбърг с Крис Нот в „Добрата съпруга”.

Майкъл Блумбърг. Самият той е достатъчно колоритен, за да даде хляб на някой политически трилър, и може би заради това избира подобен жанр за своя екранен блясък. Преди година Блумбърг влиза в драматичния сериал „Добрата съпруга”, където кадърът запечатва как реалният политик поздравява прокурор Питър Флорик (Крис Нот), печелещ изборите за губернатор. Кметът играе себе си и в друга популярна поредица с Алек Болдуин в главната роля. В „Рокфелер Плаза 30” Майк Блумбърг награждава Денис Дъфи за това, че е предотвратил катастрофа и е спасил човешки живот. Сцените, в които влиза ексградоначалникът на Ню Йорк, са винаги патетични, бляскави и поддържащи идеалния му имидж. Блумбърг е богат, успял и като магнит за жените. Затова и шамарът, който получава от четирите най-популярни дами на модерния сериен живот, идва наистина неочаквано.
През 2007 г. политикът е поканен за епизодично участие във филма „Сексът и градът”. Събитието е бомбастично и чакано с нетърпение от феновете. Светските хроники гърмят за изявата на кмета в сюжета, но… името му така и не се появява във финалните надписи. Блумбърг приема ситуацията мъжки, ала не пропуска при своите обществени изяви да „клъвне” падането си от екран с кисело чувство за хумор. Особено цитирани са думите му пред студенти в Колумбийския университет, където след своята лекция относно развитието на инженерството казва: „Този научен форум съвпада с премиерата на един филм за четири независими и бляскави жени. Между другото, аз първоначално бях поканен за участие в „Сексът и градът“, но после изрязаха моята сцена. За съжаление се оказа, че продуцентите искат повече секс и по-малко град. Чудесно. Те губят.” Въпреки че Майкъл Блумбърг се появява в рейтингови поредици като „Закон и ред” и „Стажантът”, явно суетата му е наранена от липсата му в (да си го кажем) най-популярния женски сериал за всички времена. Допълнителна сол в раната посипва и фактът, че действителен кмет на Ню Йорк в „Сексът и градът” има, но това е Едуард Кох, снимал се през 2001 г. в четвъртия сезон на еманципираната сага.
Без да се явява на кастинг, друг от градоначалниците на Ню Йорк също намазва от телевизионната слава. Рудолф Джулиани играе себе си в сериалите „Закон и ред”, „Шоуто на Бил Козби” и “Психотерапия” – проекта, в който Чарли Шийн се завърна след „Двама мъже и половина”.

Diana Lubenova

Бойко Борисов до Диана Любенова в „Забранена любов”.

Излиза, че да си кмет на столица, върви с приятна телевизионна кариера и кои са българските сериали, за да не отбележат тази тенденция. През 2008 г. Бойко Борисов, все още кмет на София, влиза в сериала на Нова тв „Забранена любов”. Според сценария Борисов играе себе си и като кмет е поканен на благотворителния прием на Анастасия Константинова (Дияна Любенова). При влизането, след куртоазните целувки Анастасия го пита дали ще се кандидатира за премиер. Бойко се навежда към ухото й и прошепва, че ще каже, но само на нея. Зрителите тогава не научават отговора, защото в действието се намесва журналистката Цветанка Ризова (играе себе си), която подхваща разговор с кмета за това как политиците трябва да участват в благотворителни проекти, и то не само по Коледа.
Друг атрактивен политик, изкушен от екшъна пред камера, е бившият депутат Павел Чернев. През 2010 г. неговата съдба в „Мисия Лондон” бе да бъде убит погрешка от фолкзвездата Андреа. Това не сломи стремежа за арт изява на Чернев и три години по-късно той премина в екранна атака във серийното реалити „ВИП брадър“. Там пък се впечатли от друга фолк певица – Лияна, и медиите не спестиха предположения, че е влюбен в нея. Лили отрече между двамата да има нещо повече от приятелство, твърдейки, че обича единствено дъщеря си Дениз.

Това също е интересно...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.