Първи поглед към епичния „Бен-Хур“ на Тимур Бекмамбетов

Джак Хюстън

Историята проследява приключенията на Юда Бен-Хур (Джак Хюстън) – принц, несправедливо обвинен в измяна от осиновения си брат Месала

Първите кадри от дългоочаквания прочит на Тимур Бекмамбетов на „Бен-Хур“ са вече налице и предизвикаха засилен интерес сред кинофеновете. Филмът е адаптация на литературната класика на Лу Уолъс „Бен-Хур: Една християнска притча“, публикувана за първи път през 1880. Последната киноадаптация на романа е шедьовърът на Уилям Уайлър от 1959, който печели 11 награди „Оскар“ от общо 12 номинации. Близо 60 години по-късно Paramount Pictures и Metro-Goldwyn-Mayer обещават на зрителите нов и завладяващ прочит на могъщия епос за любов, отмъщение, изкупление и прошка.
Историята проследява приключенията на Юда Бен-Хур (Джак Хюстън) – принц, несправедливо обвинен в измяна от осиновения си брат Месала (Тоби Кебъл), който е офицер от римската армия. Бен-Хур е лишен от всичките си титли и разделен от семейството и любимата си (Назанин Бониади), като е изпратен в робство. След години по море Юда се завръща в родината си, за да търси отмъщение, но намира изкупление. Филмът се снима отново в Италия – страната, в която е заснета и продукцията от 1959, а продуцентът Шон Даниелс уверява, че ще видим най-великото надбягване с колесници в историята. Режисьорът визионер Тимур Бекмамбетов („Нощна стража“, „Неуловим“) споделя: „Първият път, когато Шон Даниелс ми се обади с идеята за нов „Бен-Хур“, си помислих, че това звучи опасно и малко налудничаво, но когато прочетох сценария, изведнъж разбрах, че няма нищо общо с нищо, което бихме очаквали от една поредна адаптация на известния роман, защото това е една страхотна съвременна история. Пред студиото показах, че искам да направя филм за нас, за наши дни, тъй като и днес имаме същите проблеми. Знаем какво се случва с Римската империя и не искам подобна съдба да сполети и нашия свят. […] „Бен-Хур“ набляга на това колко по-важно е да простиш, вместо да отмъстиш.” Шон Даниелс потвърждава: „Ние не правим римейк на „Бен-Хур“ от 1959. Филмът е вдъхновение за всички нас и е кинокласика, но ние се придържаме в тази версия към романа на Лу Уолъс и темите от оригиналната книга. Разказваме една различна история, в която прошката между двамата главни герои надделява над отмъщението.
Режисьор на „Бен-Хур“ е Тимур Бекмамбетов по сценарий на Кийт Кларк и Джон Ридли. Продуценти са Шон Даниел, Марк Бърнет, Джони Левин и Дънкан Хендерсън. В актьорския състав влизат Джак Хюстън, Тоби Кебъл, Морган Фрийман с участието на Родриго Санторо, Назанин Бониади, Айелет Зурер, София Блек д‘Елия.
Премиерата на „Бен-Хур“ е 26 август 2016.

Това също е интересно...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>