10-те най- могъщи и богати хора на всички времена

При въпроса: кои са най- богатите хора в историята на човечеството, обикновено се сещаме за Бил Гейтс или Уорън Бъфет. Но въпреки неоспоримите милиарди, които въпросните личности притежават се оказва, че те далеч не са в челната класация на реалния списък с богати и могъщи хора за всички времена. Подредбата в него е малко по- различна:

Корнелиус Вандербилт

Корнелиус Вандербилт

10. Корнелиус Вандербилт- състояние 165 милиарда долара. Корнелиус е роден в Ню Йорк, на 27 май, 1794 г. На 11-годишна възраст започва да помага на баща си, лодкар в пристанището на Ню Йорк. Пет години по-късно, заема 100 долара от майка си, за да закупи своя лодка и започва да превозва пътници между Статън Айлънд и Манхатън. Потръгва му. Много скоро създава цяла флотилия от малки съдове и парите сами започват да текат към джоба му. Но освен с търговски дела, Вандербилт се занимава и с благотворителност. През 1873 г. дарява 1 млн. долара за създаването на университет в Тенеси. Логично той носи неговото име, а до ден днешен това е най-голямото дарение в американската история.

Василий II Българоубиец

Василий II Българоубиец

9. Василий II Българоубиец- състояние 168 милиарда долара. Византийският император от Македонската династия управлява в продължение на почти половин век (от 976г. до 1025 г.). Василий II укрепва централната власт и държавните финанси, запазва и разширява завоеванията в Сирия и Кавказ, а с покоряването на България през 1018 г., възстановява и господството на Византия над Балканския полуостров. Няма наследници и след смъртта му Византийската империя се разпада.

Марк Лициний Крас

Марк Лициний Крас

8. Марк Лициний Крас- състояние170 милиарда долара. Крас е римски политик, пълководец и триумвир, успял да преобразува Римската република в Римска империя. Известен е и с това, че се жени за вдовицата на брат си. Търгува с роби и притежава сребърни рудници, но явно не е бил от най-приветливите хора. Твърди се, че след смъртта му през 53г.пр.н.е., в гърлото му е излято разтопено злато – символичен жест на подигравка с прочутата алчност на Крас.

Хенри Форд

Хенри Форд

7. Хенри Форд- състояние 186 милиарда долара. Известният американски инженер и предприемач, основател на автомобилната корпорация „Форд“ , успява да натрупа огромното си богатство с много труд и иновации. Той е роден на 30 юли 1863 г. в Грийнфийлд, в процъфтяващата ферма на своите родители. На 1 октомври 1908г., Форд пуска на пазара своя прочут „Модел T”, който се превръща в изключително успешен. Това е първия масово произвеждан модел автомобили. На 5 януари 1914 г. предприемачът предизвиква истинска сензация, като въвежда петдневна работна седмица и увеличава над два пъти минималната дневна надница за квалифицираните си работници. Хенри Форд през целия си живот е противник на войната и вярва, че международният бизнес е способен да създаде просперитет, който да сложи край на всички войни. Умира на 7 април 1947 г. в Диърборн на 83 години, може би неразбран от повечето днешни политици и бизнесмени.

Андрю Мелън

Андрю Мелън

6. Андрю Мелън- състояние 188 милиарда долара. Той е американски финансист, банкер, филантроп и индустриалец, покровител на изкуството. Започва кариерата си банално, като наследява банката на баща си, но успешно насочва вниманието си към няколко индустриални бранша: производството на алуминий, кокс и промишлени абразиви. Едно от основните му постижения е въвеждането на новаторска данъчна политика в САЩ, като средство за изчистване на огромния вътрешен дълг, след Първата световна война.

Азаф Шах VII (Осман Али Хан)

Азаф Шах VII (Осман Али Хан)

5. Азаф Шах VII (Осман Али Хан)– състояние 230 милиарда долара. Роден на 6 април 1886 г. в Индия. През 1911 г. той наследява баща си  в управлението на княжеството Хайдарабад. По време на неговото царуване, продължило 37 г., прави много за да подобри и облекчи живота на поданиците си. Електричеството, железопътните линии, пътищата и летищата се развиват бързо под неговото ръководство. Осман също така дарява много пари на образователни институции. Умира през 1967г., като освен огромното състояние оставя с разплакани очи 7 съпруги и 42 наложници.

Уилям Хенри Вандербилт

Уилям Хенри Вандербилт

4. Уилям Хенри Вандербилт- състояние 239 милиарда долара. Уилям е едно от 13-те деца на Корнелиус Вандербилт и един от най-внушителните индустриалци на всички времена. Наследява 100 милиона долара и успява да ги удвои до 194 милиона само за 9 г. Когато умира е най-богатият човек на света, натрупал състояние от железници и превоз на стоки. През целия си живот се стреми да докаже на скептичния си баща, че не е „тиквеник и дървар”, както отецът му го е наричал. Освен с безспорен нюх на бизнесмен Уилям се славел и като филантроп и страстен колекционер на живопис. Притежава над 200 творби на гениални художници, които се пазят в специална къща на Пето авеню. Умира през 1885 г.

Николай II

Николай II

3. Николай II- състояние 300 милиарда долара. Николай II е последният император на Русия. Роден е на 6 май 1868 г. и царува от 1894 г. до абдикацията си през 1917 г. Николай II е последният цар на Русия от династията Романови. Разстрелян е с цялото си семейство от болшевиките през 1917 г., но е канонизиран за светец от Руската патриаршия.

Андрю Карнеги

Андрю Карнеги

2. Андрю Карнеги- състояние 310 милиарда долара. Роден е в Шотландия, в бедно семейство, но емигрира в САЩ през 1848 г. Заселва се в Питсбърг, Пенсилвания, където по-късно става известен като честен бизнесмен и филантроп. Смята се за един от бащите на индустриализацията. Започва кариерата си като телеграфист, но трупа богатството си както от производство на стомана, така и от инвестиции в железници, спални вагони, нефтени кладенци, мостове. Основава Carnegie Steel Company, която по-късно става основа за възникването на U.S. Steel. Работи усърдно в посока привличането на американски капитали в Европа. Веднъж осигурил бъдещето си с огромни приходи, Карнеги се обръща към благотворителността. Заради интереса си към музиката строи 7000 църковни органа и гарнира тортата на своето богатство с несравнима черешка: световноизвестната Carnegie Hall в Ню Йорк. До края на живота си Андрю Карнеги споделя основното верую от „Евангелието на богатството“, чиято главна теза гласи: богатите имат морален дълг и са обречени на филантропия.

Джон Д. Рокфелер

Джон Д. Рокфелер

1. Джон Д. Рокфелер- състояние 340 милиарда долара. Наричан „най-богатият човек на всички времена“, Рокфелер прави революция в петролната индустрия. Като пионер в този бизнес, той е основател и управител на нефтения гигант Standard Oil. Още като дете, Рокфелер вярва, че ще натрупа много пари и ще ги използва разумно за доброто на човечеството. Емблематичният Джон прекарва последните 40 г. от живота си, без да работи, използвайки богатството си за благотворителност и филантропска дейност. Неговите фондации допринасят много за развитието на медицината и спонсорират учебни заведения. Като млад Рокфелер обича да казва, че има две цели – да направи 100 000 долара и да живее 100 г. Първата я постига, дори неколкократно. За втората не му достигат 2 г. – умира през 1937г., два месеца преди 98-ия си рожден ден, оставайки до последен дъх ревностен баптист и въздържател- не пие и не пуши.

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. марги каза:

    А къде оставяте строителят на Хеопсовата пирамида?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *