15 научни, но забавни факта за любовта

angel

Какво е любовта?!

Какво е любовта?! На пръв поглед наивен въпрос, но какво ли се крие в търсенето на отговора му? Казвам търсенето, защото отговорите са безброй. Любовта е онова състояние, което ни връхлита най-неочаквано, без да го поканим. То ни променя до неузнаваемост, кара ни да се усмихваме, да страдаме, да се радваме на малките неща в живота, да съществуваме. Любовта е, когато усетиш целия свят в теб. Любовта е магия! Но какво казват учените за тази магия? Те разглеждат всички наши чувства като химични процеси в човешкия организъм. Понякога те звучат грубо, но фактите са си факти:

 1. „Пеперуди в стомаха“ – оказва се, че това не е художествена измислица. Този трепет в корема се дължи на хормона норадреналин, отделящ се от надбъбречните жлези. Той повишава кръвното налягане и учестява сърдечната дейност.
 2. В мозъка на влюбения се произвежда голямо количество допамин, известен още като хормона на щастието. Но е вярно също така, че той се отделя и при прием на наркотици или при игра на хазарт.
 3. Защо любовта продължава три години? Според д-р Хелена Фишер – професор по антропология, това е така, защото активното отделяне на допамин може да продължи не повече от 30 месеца. Така че това твърдение се счита за научно доказано.
 4. Любовта е сляпа ето защо: немският изследовател Андреас Бартел доказва, че някои от зоните, които отговарят за негативните преживявания и рационалните решение, се намират в състояние на сън.
 5. Учените все още нямат единно мнение изработва ли организмът феромони.
 6. Мъжете обичат с очите. Когато са влюбени, зоната в мозъка, която отговаря за зрението,
  завинаги

  Няма понятие като „влюбени завинаги“. Любовта продължава три години.

  става доста по-активна. Докато при жените се засилват центровете, отговарящи за паметта. Това обяснява защо жените по-добре помнят всички събития и дати в първите месеци на връзката.

 7. Любовната депресия е също научно доказан факт и тя се развива през два етапа. В първия, количеството допамин се увеличава рязко, в резултат на което се появява яростта. Следва вторият етап. При него съдържанието на този хормон се снижава до минималното ниво, което е и причината за депресията.
 8. Любовта е болкоуспокояваща. Това се дължи на окситоцина – хормона на влюбените. Той може да започне да се изработва не само при непосредствената близост с партньора, но и при разглеждане на снимки.
 9. Изследователи от Калифорнийския университет установяват, че когато влюбените двойки се гледат в продължение на три минути, сърдечният им ритъм се синхронизира.
 10. Любовта е зависимост. Учените сравняват състоянието на влюбеност с това на зависимостта от наркотиците. Затова те съветват „разбитото сърце“ да се лекува по същия начин. Да се премахнат всички предмети и стимули, които напомнят за бившия партньор.
 11. Може ли разнообразието да спаси любовта? В някои случаи може и затова отново е виновен допаминът. Когато например семейните двойки са на почивка или на непознато място, са склонни да правят щури неща. За това ново състояние причината е голямото количество на хормона.
 12. По време на целувка дишането на влюбените се утроява.
 13. За да се влюби човек, са достатъчни четири минути. Ключовите фактори са привлекателността на тялото, тембърът на гласа и начинът на изразяване. Оказва се, че смисълът на изречените думи няма значение.
 14. Д-р Хелън Фишър от университета Рутгерс в САЩ определя три етапа на влюбването: похот, привличане, привързаност.
 15. Психолозите смятат, че спомените за любовта, стимулират частите в мозъка, които отговарят за творческото и абстрактното мислене.
сърца

За да се влюби човек, са достатъчни четири минути.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *