Най-известните килими в света- дело на български майсторки

Ема Хопкинс

Малката Миа, дъщеричката на посланикът на Великобритания Н.Пр. Ема Хопкинс

Посланикът на Великобритания Н.Пр. Ема Хопкинс бе домакин на необичайно събитие, при което не бе шокиращо гостите да се събуят боси и да походят по килимите в резиденцията й. Същото стори и мъничката й дъщеря Миа.

Поводът бе „наминаването” през България на шедьоври за под, изработени от „Хемус” ООД в град Костандово, които няма да се върнат никога повече у нас. Разбира се, не бе за подценяване и социалната страна – проекта за безплатно обучение по тъкачество на ръчен текстил на жените от района на Ракитово, които искат да усвоят тази професия.

Г-жа Ема Хопкинс приветсва в резиденцията си гостите и партньорите на проекта и изрази надежда социалната програма да помогне за разкриването на работни места, както и все повече да се разширяват връзките между България и

Маги Гигова, като модератор на събитието.

Маги Гигова, като модератор на събитието.

Обединеното кралство.

Журналистката Магдалена Гигова, като модератор на събитието, предпочете да разкаже вместо сухи факти – една приказка: за вълшебни килимчета, трима побратими, принц и дракон.

Всъщност, това е съвременна история, помогнала да се съхрани онзи приказен народен дух и талант, който българките предават от майка на дъщеря, от баба на внучка.

Годината е 1998-а.  Британецът Дейвид Бамфорд и българите Нино и Тодор Парпулови, досущ като тримата юнаци от приказките основават предприятие, предназначено да създава не само красота и работни места в един отдалечен край, ами и да опази традициите в тъкането на ръчни килими.  Сръчните ръце и вековното знание на жените от района около град Костандово, Велинградско, свършват останалото.

Шедьовър за под.

Шедьовър за под.

Как иначе едно малко българо-британско предприятие ще успее да изпревари персийски, индийски и китайски тъкачки в надпреварата за поръчки от Бъкингамския дворец?!

А  всеки изтъкан килим, означава препитание за жените от района и почит към културното наследство на Великобритания, Европа и България.

Ръчният текстил разказва истории и пази живи традициите.

Почти 20 години по-късно, след изпълнения с успехи път от град Костандово до най-значимите  светини на Великобритания: Бъкингам, Озборн хаус, Гудуд, Лайм парк, замакът Аник, както и Албертина музей във Виена,  се стига до лична среща между Дейвид Бамфорд, Нино Парпулов и принц Чарлс на негова територия в Уелс, чиито герб е червения дракон. Така че, ако сте се чудили къде са принцът и  драконът в приказката, която започнахме преди малко, загадката е разгадана.

Водещата на събитието добави, че е имала късмета и привилегията да присъства на тази среща и това, което я  поразило било, че Уелският принц беше добре подготвен за нея. Той показа не само познания за килимите, които красят неговия дворец, а и за етническата пъстрота на региона, където ги тъкат.

Малко след знаменателната визита в Уелс тръгва проектът  „Създаване на

Ema Hopkins

Н.Пр. Ема Хопкинс бе домакин на необичайно събитие.

устойчиви механизми за овластяване на уязвими групи в сферата на ръчното творчество“. Зад сложното словосъчетание се крие напълно безплатно обучение по тъкачество на ръчен текстил на жените от района, които искат да усвоят тази професия.

То е  осъществено с финансовата помощ на Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 и Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи” и  се превъръща в най-значимия социален проект на територията на община Ракитово.

В специално създадената изложбена зала в местното читалище „Просвета 1919“  в гр. Костандово се представят и развиват традиционните занаяти.

Освен това се създава работещо и устойчиво партньорство между Фондация „Градивност“ , читалище „Просвета 1919“, „ХЕМУС“ ООД и местната власт. Чрез него жени в неравностойно положение научиха занаят и получиха и шанс да излязат от порочния затворен кръг на безработицата, липсата на перспектива и доходи.

Експонатите се изработват по поръчка, като в тях се влагат натрупания опит, вековни умения и много душа и сърце,  чрез тях крайният клиент не само подкрепя хората в неравностойно положение, които продължават да доказват таланта си, но и придобива текстилни шедьоври, които са част от историята на Европа и със сигурност са уникални.

Гостите в резиденцията на британската посланичка имаха възможност да утъпчат

Всеки изтъкан килим, означава препитание за жените от района.

Всеки изтъкан килим, означава препитание за жените от района.

килими, които ще бъдат постлани в Бъкингамския дворец и Версай – реплики на отдавна изгубени исторически реликви. Оказа се, че в утъпкването няма нищо еретично. Според легендата,  истински добрите килимари просвали произведенията си на пътя, за да мине върху тях конницата и колкото повече стъпвали отгоре им, толкова по-хубави ставали.

Сред уникалните произведения на „Хемус” ООД бе и специална поръчка от Версай за отдавна изгубен през вековете килим на Луи XV, чиито дизайн изследователи опитвали да възстановят с години. Тъкачките от Костандово изтъкали невероятните шарки, при които за първи път се излизало от традиционните персийски мотиви и те били заменени с кралски регалии – корона, скиптър, герб. От този килим тръгва европейския рисунът в съвременните постелки.

Сръчните български ръце са възстановили и килим на Наполеон с неговия монограм в средата.

 

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *