Актьорите от Престъпна империя- двойници с реалните гангстери

Вярно с оригинала

Ал Капоне, Лъки Лучано и Джо Масерия са само част от босовете на подземния свят замесени в култовия сериал на HBO Престъпна империя. Актьорите, влезли в амплоато на най – известните престъпници, докарват не само с талант фасона на онова време, но и са избирани според физическите характеристики на прототипите си. В това зрителите може да се уверят ако следят  HBO или страхотното онлайн изкушение HBO GO.

prestupna imperia

Годината е 1920 г. След броени часове Атлантик Сити, всепризнатата столица на забавлението, хазарта и порока ще трябва да се подчини на сухия режим. Но законите са създадени, за да бъдат нарушавани. Колкото по- брутално, толкова по- обогатяващо нарушителите. Инок „Нъки“ Томпсън (образът му е базиран на истинския Инок Джонсън, изигран от Стив Бушеми) през деня е общинския ковчежник, а през нощта- находчив гангстер, организирал сполучливата схема за „навлажняване” на режима. Около него се завърта историята за политически интриги, корупция и красиви жени, оплела всички популярни имена на ъндърграунда.

Сериалът Престъпна империя е по едноименната книга на Нелсън Джонсън, която пък е вдъхновена от действителните събития в разгулна Америка. Идеята за екранизация хрумва на сценариста и продуцент, Терънс Уинтър, същия който успя да издигне „Семейство Сопрано” от някаква си вечерна поредица до единица мярка за качество. Според него, за да е успешна една история трябва да разказва или за секс или за гангстери. Всъщност по- добре за гангстери, защото със секс вече никой не може да учудиш.

Абсолютно убеден в това верую се оказва и Мартин Скорсезе. След като преди 27 години той режисира сериал на приятеля си Стивън Спилбърг и захвърля тв- поредиците в името на голямото кино, през 2010 г., точно заради Престъпна империя, Скорсезе прави своето голямото завръщане в телевизията. Той става изпълнителен продуцент и режисьор на първата серия и неотлъчно следи всеки етап от снимките. Скорсезе бива обсебен от идеята да предаде в детайли духа на онази епоха. Говори се, че изисква плоскостите на дървената настилка край бреговата линия да са точно същите размери, каквито са били в Атлантик Сити по онова време. За целите на сериала целия град от 20-те години на миналия век е издигнат с маниакална точност на снимачната площадка в Бруклин. Бюджетът е над 18 млн. долара, като веднага пет от тях отиват за да се копира централната улица на столицата на забавлението. Тактика, донесла на Престъпна империя множество награди „Златен глобус” и „Еми” и две поредни години неизбежно присъствие в десетката на най- добрите сериали в света.

Престъпна империя

Както в Престъпна империя, така и в реалния живот  Арнолд Ротстийн (Майкъл Стълбарг) е обсебен от хазарта. Той е бос на нюйоркската еврейската маса вярвайки, че сухият режим е бизнес възможност и ще донесе огромно богатство на неговите хора. Ротстийн може би е първият човек в историята, станал широко известен с организирането на „черно тото”.  Замесен е в заговора за определянето на Световните серии по бейзбол през 1919 г.

Престъпна империя

В Престъпна империя се движи и Ал Капоне (Стивън Греъм). В сериала той е в началото на славата си: млад и амбициозен семеен мъж, който иска да получи влияние в света на организираната престъпност. Помага му чикагския бос Джон Торио, но Капоне определено надминава учителя и превръща името си в легенда.

Престъпна империя

Нъки Томпсън (Стив Бушеми) е политик и гангстер от Атлантик Сити, обливащ се в луксозни преживявания, докато контролира сделките в региона на Източното крайбрежие. В реалния живот кариерата на Нъки се развива бързо, благодарение на неговите влиятелни приятели в политиката и публичния си облик: идеализиран образ и вожд в очите на обикновените хора. Истинското му име е Нъки Джонсън и въпреки, че приликата му с актьора Стив Бушеми не е толкова явна, колкото на другите герои, Бушеми е първия избор на Скорсезе за ролята и я изиграва брилянтно.

Престъпна империя

Роденият в Италия Лъки Лучано (Винсънт Пиаца) се издига до властта в Ню Йорк със своя бизнес партньор Майер Лански. В истинския живот Лъки ще получи пълно влияние над града в по- късните години от развитието на действието. Лучано е считан за баща на модерната организирана престъпност в САЩ. Той участва в разделянето на Ню Йорк Сити между петте мафиотски фамилии и формирането на мощната Американска мафия.

Престъпна империя

В Престъпна империя Джо Масерия (Иво Нанди) е един от бруталните гангстери, който продължава да води кървави битки, за да се сдобие с влияние. Един ден, в истинския живот, Джо бива отвлечен от двама мъже, които изпразват пълнителите на оръжията си по него, но … всички куршуми го пропускат. Има само две дупки в сламената шапка, която носи. След тази случка, Масерия придобива ново, култово уважение сред суеверните италиански гангстери като човекът, от когото куршумите бягат.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *