Али Макбийл – най- гледана до доказване на противното

calista flockhart

„Али Макбийл“ е не само класика от екрана, но дава началото на телевизионната мода, според която жените, облечени в костюм, невинаги са скучни.

Коя (по дяволите) е Али?
112 епизода в пет сезона, излъчване в 54 страни, седем награди „Еми“, четири пъти носител на „Златен глобус“ и лидер сред най-популярните сериали за адвокати. Всъщност „Али Макбийл“ е не само класика от екрана, но дава началото на телевизионната мода, според която жените, облечени в костюм, невинаги са скучни. Главна роля за това има актрисата Калиста Флокхарт, създала образа на „онзи шемет“ Али Макбийл, чието съзнание блуждае между реалността и фантазията.
Всеки има по една Али в живота си – съседка, приятелка, любовница. Тя е недотам красива, с вечни любовни терзания и проблем с килограмите. В случая с Калиста Флокхарт килограмите са по-малко от общоприетите за естетични норми и кльощавото тяло на актрисата е причина за най-големите атаки срещу сериала.
Слабото тяло – благословия за едни и кошмар за Али Макбийл
Още след излъчването на първите си серии „Али Макбийл“ набира световна популярност и осигурява на Калиста Флокхарт буквално култов статус. Ненадейно за самата актриса се появява социално движение, нарекло се „ANNAS”, в което жени, вдъхновени от образа на младата адвокатка, прокламират принципите на анорексията. Според тях философията „кожа до кости“ е най-подходящият начин за живот и никой не може да ги спре да „слабеят“. Когато движението обхваща стотици американки, разменящи си фанатично съвети за отслабване и начини за прикриване на анорексията от родители и приятели, продуцентите на „Али Макбийл“ принуждават Калиста да напълнее. В интернет уж случайно излизат снимки, в които папараци я заснемат да се тъпче в закусвални, видимо доволна от поглъщането на храна. Фотосите обаче не помагат на актрисата да мръдне стрелката на кантара. Али Макбийл си остава слаба, но обяснява на своите фенове, че природата я е създала такава и тя не се ограничава по никакъв начин в своето меню.
Допълнителни подправки в ситуацията внася Брук Шийлдс, която открито защитава сочните форми на жените (самата тя притежателка на такива) и обвинява Калиста Флокхарт и Лара Флийн Бойл (също анорексично слаба актриса) в пагубно влияние върху милиони тийнейджърки. Скандала посолява и Джейн Краковски, изиграла в „Али Макбийл“ секретарката в адвокатския офис Илейн Васал. Краковски обяснява, че в сериала се чувства като „дебела крава“ и е принудена да търпи „тънките“ подигравки, че докато Калиста е с размер на дрехите „две“, Джейн носи „шест“. Но това не й пречи да получи „Златен глобус“ за най-добра поддържаща актриса.
Жените срещу Али Макбийл
Освен проблема със „склоняването към анорексия“ Калиста Флокхарт си донася и гнева на

serial

Всеки има по една Али в живота си – съседка, приятелка, любовница.

феминистките организации. Сякаш никой не разбира, че играе роля и слабостите на нейната героиня са насочени директно към личността й. Али Макбийл е образ, унизителен за жените. Нейните къси поли, нейната емоционална нестабилност, глуповатият характер, способността да се влюбва неподходящо и неспособността да задържи мъж до себе си ядосват „мъжките момичета“. Замесена в този скандал без нейно желание, Калиста Флокхарт се оказва без вина виновна. Образът на героинята й е приет като антипод на феминизма, а „Тайм“ увековечава темата с емблематична корица. На нея списанието противопоставя образа на Али със снимките на три легендарни фем лидерки. Калиста очевидно е по-млада, по-красива и дори по-популярна от тях. Въпросът на първа страница е: „Мъртъв ли е феминизмът?“
Мъжете в защита на Калиста Флокхарт
„Али Макбийл“ е сериалът, в който участват най-много знаменитости като гост-звезди. За по една серия в сезоните се снимат: Тина Търнър, Марая Кери, Кристина Ричи, Матю Пери, Брус Уилис, Елтън Джон, Стинг, Бари Уайт, Глория Гейнър, Джон Бон Джоуви и още, но единствено Робърт Дауни-джуниър планува да се задържи по-дълго в сюжета. Видели, че е като допинг за рейтинга, продуцентите решават не само да участва в сериала, но и да го оженят за Али. Но точно когато трябва да се заснеме щастливият момент, Дауни е арестуван заради притежание на наркотици. Налага се сценаристите да пренапишат целия финален епизод, а Макбийл остава

харисън Форд

По време на раздаването на „Златен глобус 2002“ Калиста среща Харисън Форд

нещастна в любовта. Но за разлика от героинята си актрисата получава венчална халка от един от най-желаните мъже на планетата.
По време на раздаването на „Златен глобус 2002“ Калиста среща Харисън Форд. Тръпката е от пръв поглед и е толкова силна, че Индиана Джоунс се разделя с тогавашната си съпруга с цената на всичко. Разводът им е сред най-скъпите за всички времена, като след 18-годишен брак Мелиса Матисън му отмъква 85 млн. долара и дял от бъдещите печалби на актьора. Харисън Форд дори влиза на второ място в класацията на „Форбс“ за най-прецаканите бивши съпрузи, но това явно не му пречи да направи нова брачна крачка. През 2010 г. на романтична церемония в Санта Фе Индиана Джоунс и 22 години по-младата Али Макбийл се вричат във вечна вярност.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *