Библията е на мода в Холивуд

Холивуд

Ник Алън пише убийствената си статия „Завръщането на Холивуд към библейските филми”

Настъпването на Коледа по традиция е повод по телевизии и киносалони да се завъртят филми с библейски сюжет. Великденските празници са следващия светъл миг, в който Исус Христос става супер звезда. Останалото време извън Разпети петък и Рождество е… просто всяко време на годината. Съвременните холивудски сценаристи напоследък са го ударили през просото и вместо да измислят уникални и неповторими идеи без срам крадат моменти от Библията. Пресъздават древните сюжетите дословно или с лек фантастичен елемент и обявяват сътвореното за невиждана до сега холивудска бомба.

Този сценарен трик не остана незабелязан и беше повод американският кинокритик Ник Алън да напише убийствената си статия „Завръщането на Холивуд към библейските филми”. В нея журналистът разкрива, че темите от Стария и Новия завет са особено привлекателни за устремените към печалбарство продуценти, защото, така да се каже, нито един от тях не плаща авторски права на Създателя. Друго си е да купиш за милиони идеята за Хари Потър от Джоан Роулинг или да осребриш съня на Стефани Майър, в който тя вижда как човекът Бела се влюбва във вампира Едуард („Здрач”). Написалите Библията със сигурност не биха държали на авторското си право и ако все пак създателят на Петокнижието се яви с финансови претенции пред някой холивудски продуцент, това не би било проблем- това би било сензация.

 Всъщност интересно ще бъде ако библейският Лазар наистина стане и потърси сметка от съвременните интерпретатори на древни истории, врътнали сюжета в касово угоден стил. Последният филм, предизвикал подобни масови дискусии е минаващия и през България „Ной” с участието на Ръсел Кроул. Още по време на снимките религиозни сдружения размахаха пръст пред режисьора Дарън Аронофски („Черен лебед“, „Кечистът”), за

Библията

„Ной” с участието на Ръсел Кроул.

това, че се отклонява от начертаното в дебелата книга и прокарва идеята за един екологично ориентиран Ной. Те дори изискват сценария на филма да се прекрои в класическата християнска посока, но Аронофски отказва да внесе каквито и да било промени. Режисьорът е атеист, няма страх от Бога , за това пък силно се вълнува от дяволското проявление на човешката немарливост към околната среда. Запален фен на „зелената кауза” Аронофски забранява на снимачната площадка да се пие вода от трудните за рециклиране пластмасови бутилки. Жертва на еко- манията става Ема Уотсън, в лентата дъщерята на Ной. На крехката англичанка се налага да пие застояла вода и това разстройва стомаха й. Неразположението на бившата Хармаяни обаче е скромен пълнеж в светските хроники,  в сравнение със скандала, който заформя главният актьор. Ръсел Кроу, не само си позволи да се обърне към папа Франциск със „скъпи”, но го покани на кино, при това през профила си в Туитър. За сега няма сведения папата да е последвал туита  или да е влязъл в киносалона… Но пък кой знае! Кино- статистиката подсказва, че до края на тази година ще се появят още нестандартни библейски филми. Излиза, че след като Холивуд премина през темата за супер героите, извънземните и вампирите модерна вече е Библията!

Библейска хроника в Холивуд

Изявено българско участие: „Страстите Христови” – Христо Шопов (Пилат Понтийски) и Христо Живков (Йоан Богослов)

Най- дълбока вяра: Дензъл Уошингтън. Актьорът е син на проповедник и активен член на петдесятна църква. Споделя, че чете Библията всяка сутрин и никога не престава да се моли за важните неща в живота си.

Най- силни библейски цитати: Реплики от „Книгата на Илай” (с Дензъл Уошингтън в главната роля) са най- споделяните в социалните мрежи. Първенството държи „Аз ходя чрез вяра, а не чрез виждане”- героят на Уошингтън е сляп, но въпреки това се движи и сражава без затруднения.

Най- скандално тълкуване на Словото: в сериала „Истинска кръв”, където се цитира вампирска Библия, според която в началото е била Лилит, която е вампир.

Сериозно за Христос: NGC представи „Загадките на Исус“. Продукцията е хроника на пътешествието на Христос към кръста с научни коментари и удивителни подробности около неразгаданите мистерии в живота му. В ролята на Синът Божи е Ник Симънс, син на музикалната легенда от  рок-групата „KISS” Джийн Симънс.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *