Бригада- подробно за култовия руски боевик

Бригада сериал

Саша Белия (Сергей Безруков), Пчелата (Павел Майков), Космос (Дмитрий Дюжев) и Фил (Владимир Вдовиченков),

“Братя, благодаря ви! Никога няма да ви забравя! Кълна се, че никога никого от вас няма да оставя в беда! Кълна се във всичко, което имам. Кълна се, че никога няма да съжалявам за това, в което се заклех сега! И никога няма да се откажа от думите си! Кълна се!”
Ако има момент в „Бригада”, който разбива и най-коравото мъжко сърце, това е точно клетвата на Саша Белов пред неговите приятели. Защото, както казват създателите на сериала, при все че показва тъмните страни на перестройката, „Бригада“ всъщност е един епос за истинската мъжка дружба, която може да устои на всички изпитания. Космос (Дмитрий Дюжев), Фил (Владимир Вдовиченков), Пчелата (Павел Майков) и Саша Белия (Сергей Безруков) са главните герои, които в началото на 90-те от обикновени руски момчета се превръщат в едни от най-опасните гангстери на своето време. Наричат групата си „бригада”, а историята им е разказана перфектно с режисьорския дебют на Алексей Сидоров. Резултатът: първият руски сериал, достигнал до полуфинал за наградата „Еми”, и най-скъпият руски телепроект с бюджет от 200 000 долара за една серия. Но безспорно най-големият приз е шеметният интерес, който получиха 15-те епизода и който не угасва вече 15 години. Успехът подпали и в България първо интернет маниаците, а впоследствие и зрителите на БНТ и Диема. Затова не е изненада, че премиерата на продължението „Бригада – наследникът” се очакваше с неистово нетърпение, а от години нашенските фенове поддържат фейсбук страница, в която следят новините около актьорите.
Филмовата версия разказва за Иван – сина на Александър Белов. В последния епизод на сериала зрителите видяха как малкият Ваня и майка му Оля заминават за Ню Йорк. 10 години по-късно вече 18-годишният Белов-младши е принуден да се върне в Русия, за да открие наследството на баща си и да се разплати със сериозен бизнесмен, на когото е длъжник. Ваня пристига заедно с приятеля си Фил, но в Москва момчетата попадат в неочаквани ситуации, които гарантират мощен екшън и създаването на нова „бригада”.
В главните роли влизат синовете на две от най-големите звезди на Русия – Иван Макаревич, син на музиканта Андрей Макаревич (лидер на групата „Машина на времето”) и Кирил Нагиев, син на актьора Дмитрий Нагиев, който в България нашумя като водещ на скандалното шоу „Окна”, излъчвано по ТВ2, а впоследствие влюби зрителите като собственика на ресторанта в „Кухня“, сладкия физкултурник в „Мутра по заместване“ и модерния дядо в „Двама бащи, двама синове“. От „старата бригада” в новия състав остава единствено Екатерина Гусева – съпругата на Саша Белов и майка на Иван. Именно това, че продължението е без Сергей Безруков, превърнал в кумир образа на Александър Белов-Белия, предизвиква и първия грандиозен скандал около филмовата версия.

Бригада продължението

Иван Макаревич като Иван Белов в „Продължението“.

Всъщност за продължение се заговори веднага, след като през 2002 г. по руския канал РТР се излъчи последният епизод от сериала. Още тогава Безруков категорично отказа да се снима: с историята е приключено, образът му е изчерпан, а неговите „братя” от разказа са убити и не е възможно да възкръснат на екрана. Въпреки че „Бригада” затвърди звездния статус на актьора в Русия и го направи известен в чужбина, той отказа главозамайващия хонорар от 1 милион долара и с допълнителен мотив: режисьор на „Наследникът” няма да е Алексей Сидоров. Явно Сидоров добре си е свършил работата по сплотяването на колектива от първата част. Месец преди снимките той събира главните актьори, изолира ги в луксозна вила и така изгражда тяхното житейско приятелство и лоялност, които трогват до сълзи зрителите на екрана.
Въпреки разочароващия отказ създателите на продължението разтръбиха, че Саша Белов ще се появи. Феновете притаиха дъх, от една страна, възхитени, че отново ще видят любимеца си, от друга – настръхнали от това, че Безруков явно се е отметнал от думата си. Самият актьор обаче остава не по-малко изненадан от информацията. Не само че не възнамерява да облече отново костюма на най-стилния руски гангстер, но и графикът му е толкова натоварен, че не може да поеме нов проект, защото Саша Белов може да е уникално измислен образ, но Серьожката Безруков вече е Висоцки!

Владимир Висоцки

Серьожката Безруков вече е Висоцки!

Преди няколко години Русия беше разтърсена от филма „Висоцки. Благодаря, че съм жив”. Лентата счупи всички касови рекорди, като показа една по-тъмна и порочна страна от биографията на руския бард. Чудото на екрана беше пълно, защото Висоцки действително оживя – толкова голяма бе приликата с изигралия го актьор. Създателите допълнително нажежиха мистерията, като не обявиха кой е в главната роля, а на афиша срещу името на героя Владимир Висоцки изписаха: изигран от… Владимир Висоцки. Месеци след премиерата Сергей Безруков признава, че да, той е основната фигура в проекта. А как детски чистото му лице се преобразява до степен на пълна двойственост – чрез високотехнологичен силиконов грим и компютърна обработка на изображението. Ликът на Висоцки се е изградил от посмъртна маска, което отнело 6 месеца, а наслагването върху лицето на Безруков – по 4 часа всеки ден!
Тази техника като бумеранг се връща към „Бригада – наследникът”. По сценарий Белов е нужен само за около две минути в началото на филма, точно толкова, колкото да го убият зрелищно и историята да поеме неговият син. Дори Безруков да протестира, че се използва образът му, продуцентите вадят железен аргумент – те показват не актьора Сергей, а персонажа Александър – това не е подсъдно и не изисква допълнително разрешение от никого. И за да е иронията пълна, втората „Бригада” наема същите стилисти, които го преобразяват във филма за Висоцки.
За допълнителна реклама на продължението екипът не се посвени да използва и едно щастливо

Ирина и Сергей Безрукови

Ирина и Сергей Безрукови, преди раздялата да влезе в живота им.

лично събитие в живота на тогава 38-годишния Сергей. Като по поръчка след дълги години на безуспешни опити в момента Ирина Безрукова е бременна. Новината доведе до много коментари в светските среди, тъй като актрисата неведнъж е казвала, че има желание да роди дете на съпруга си, но понякога само желание не стига. За 14 години съвместен живот актьорската двойка изтърпява много подхвърлени реплики: че Ирина не желае да забременее отново, за да не развали фигурата си (тя има голямо дете от първи брак, трагично загинало преди година, което доведе и до сегашната раздяла на актьорите); че Сергей не може да има деца; че двамата посещават свети места и се надяват на чудо. И когато най-после то им се случва, Безрукови отново са посочени с пръст заради възрастта на бъдещата майка – тя е на 47! Цялата тази суета е добре дошла за създателите на „Бригада – наследникът”, които използват всеки шум около актьора, за да напомнят датата на премиерата.
Неизбежно започват и сравненията между двата проекта и разделянето на два фронта сред зрителите. Феновете на сериала застъпват позицията, че няма по- интересна тема от тази за мъжкото приятелство и първата любов. Създателите на наследника репликират: ние ще разкажем как децата плащат за греховете на родителите си. Та нали вашият Саша Белов каза на съпругата си: „Оленка, за разлика от мен, нашият син ще стане човек!“
Пресмятат се и парите: 3 милиона долара общ бюджет за сериала – срещу 5.5 милиона долара за продължението.
Истински руски боевик тип „ 17 мига от пролетта“, сниман Москва, Дубна, Талдом и Бутирския затвор – срещу „фастфууд“ екшън като „Бандата на Оушън“, заснет в САЩ, Черна гора и Русия.
Най-острата критика срещу сериала е, че героизира уличните банди. Най-продължителен успех – основната музикална тема. Шедьовърът на Алексей Шелигин се превърна в международен хит и заживя свой собствен живот.
Но най-големият коз на добрата стара класика е, че „Бригада“ без Сергей Безруков няма да впечатли никого. На това новите създатели отговарят: може да нямаме Безруков, но имаме Джо Пеши, а това определено е впечатляващо.
Споровете несъмнено ще продължат дори и след премиерата, а кой от проектите ще спечели в битката за любов на зрителите – поживëм – увидим, както би казал Саша Белов.

бригада сериал

Бригада!

Зад кадър
1- Александър Белов-Белия има прототип. Това е руският мафиот Силвестър, известен с крайната жестокост на групировката, която оглавява. Също както героя в сериала, и Силвестър инсценира своята смърт.
2- След „Бригада“ Сергей Безруков и Екатерина Гусева са обявени за „най- добрата филмова двойка“. Номинацията поражда слухове за роман между двамата. Ревността на съпруга на Екатерина (влиятелен бизнесмен) е причина тя дълго да избягва проекти с Безруков.
3- По сценарий в „Бригада“ героинята на Екатерина Гусева трябва да свири на цигулка. Тъй като актрисата не владее инструмента, се използва дубльорка на дланите й за близък план. В „Наследникът“ Гусева е бременна, но това не личи на екрана.
4- Година след като сериалът излиза на екран, се появяват и серия от книги със заглавие „Бригада“. Авторът е неизвестен, но работи под псевдонима Александър Белов.
5- Създателите на „Наследникът“ тиражират версията, че Безруков е отказал участие, защото не може да преглътне, че няма да е отново в главната роля.
6- След „Бригада“ синът на режисьора Алексей Сидоров излежава 13-годишна присъда. Той е осъден за грабеж, изнасилване и убийство. Негов кумир бил Космос – най- добрият приятел на Саша Белов.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *