Д-р Ана Пейкова за грижите за кожата на лицето след дългата карантина

С повишено внимание към инвазивните процедури. Коронавирусът не е проучен до край

Д-р Ана Пейкова

С какви процедури да съживим кожата на лицето си след дългата карантина покрай коронавируса?

Грижата за кожата на лицето е част от вниманието към общото здраве. Основните фактори, които влияят върху качеството й са изолацията, свободните радикали, които се образуват в следствие на стреса, липсата на свеж въздух и слънце, изсушаването й от парно и климатици. От това кожата става извънредно чувствителна и реагира много агресивно и активно на алергени, на лекарства, на слънчеви лъчи. След като дълго не сме се излагали на слънце, опасността от получаването на пигментни петна е по-голяма.

Хроничните кожни заболявания като атопичен дерматит, различни видове алергии, псориазис има опасност да се задълбочат след пандемията.

Затова освен грижите, които се полагат за лицето и кожата на тялото е добре да се обърне внимание на слънцезащитата и на хидратацията.

Грижата за лицето трябва да е на второ място след грижата за здравето.  Не е добра идея веднага след отпадане на извънредното положение да се впуснем в процедури. Има терапии, които са безвредни и крият по-малко опасност от заразяване. Т.е. трябва да са неинвазивни.  Към тях спада лазерната епилация, която е напълно безопасна, разбира се, с лични предпазни средства.

За целулита, натрупан през времето на карантината е добре да се комбинират процедури са стопяване на мазнините с LPG терапии за дрениране и отводняване.

А за лицето?

Най-подходяща е хидратацията. Тя може да се провежда в два етапа. Първият е чисто козметично овлажняване с терапии. А вторият – мезотерапиите. Макар, че те нарушават целостта на кожата се правят с много фини игли и местата на убожданията бързо заздравяват.

По време на пандемията появяват ли се специфични кожни проблеми?

Да, това са алергиите от дезинфектанти. Обострят се контактните екземи по ръцете, както и контактните дерматити в областта на лицето. Те са  вследствие пак на дезинфектантите  – наистина контактният дерматит първо се появява при мястото на допир, но организмът се алергизира по кръвен път  и кожните прояви могат да се окажат по лицето в областта около очите или върху други части на тялото. Моят съвет е да не се самолекувате с наличните у дома дерматологични средства, защото много често след прилагането им клиничната картина така се замазва, че е трудно да се постави точната диагноза.

Контактен дерматит може да се появи в следствие на маските, които носим, защото някои пациенти развиват алергия спрямо материалите, от които са изработени. 

За да предотвратим появата на контактните екземи по ръцете, вследствие на честа употреба дезинфектанти, трябва да се прилагат кремове, които възстановяват водно-липидния слой. Препоръчва се носенето на ръкавици без талк. Другите ръкавици пък запарват и при предразположени пациенти могат да се появят гъбични инфекции.

При медици и хора, на които им се налага по-дълго да носят маските, могат да се появят рани от триенето ,които изискват своевременна намеса.

Основното е да се пипа по-малко лицето. Има хора, които си гризат ноктите, докосват бузите си, чоплят си пъпките… 

По време на пандемията наблюдавам обостряне на акнетата при тийнейджъри. В клиника Дерма ЕЛИТ имаме промоция. При всеки преглед ще подаряваме комплект против акнетична и мазна кожа. Трябва много да се внимава и при почистване на лицата. Особено при козметички без особена квалификация. Те имат навика да бодат с игли.  Това е опасно.
Вирусът COVID-19 все още не е проучен докрай. За него не се знае какви странични ефекти дава, доколко дълбоко навлиза в организма.

А онези, които са зажаднели за ботокс и за филъри, веднага ли могат да си ги направят?

Специално за ботокса рисковете са много по-малки.  Ботулинов токсин спокойно може да се поставя след карантината. Относно хиалуроновите филъри има данни, че ако пациентът е с положителен резултат за коронавирус, той може да направи късни странични реакции – биофилм, възпаления, отоци. Под „късни“ имам предвид няколко месеца след поставянето на филърите. Затова е необходимо да се направи един PCR или бърз тест, за да може да се докаже преминала коронавирусна инфекция. Така пациентът ще бъде спокоен. Но той трябва да бъде и информиран, че късни реакции могат да настъпят. 

Защото ботулиновият токсин остава на мястото на инжектирането, докато хиалуронова киселина се разпределя между клетките и в междуклетъчното пространство. И ако там попадне вирусът, това може да доведе до различни късни реакции.

Има един продукт „Профайло“ с омрежена и неомрежена хиалуронова киселина. Дава по-добро разпределение в тъканите. Много е подходящ за хидратация и биоревитализация в комплект с продукт за домашна употреба. Убожданията са много малко, в определени точки и има по-дълготрайно овлажняване на кожата.

Наистина ли коронавирусът може да даде ефект върху кожата?

Да. Вече има научни публикации, които го твърдят. Най-често те са по кожата на крайниците.  Така че при пациенти с червен вятър или контактни екземи трябва да се мисли и в посока COVID-19.

Какви са вашите препоръки при избор на терапевт, който да помогне на кожата да се справи с последиците от карантината?

За процедурите да се подбере проверена клиника, където има възможност за дезинфекция, бързи мерки при настъпване на нежелана реакция и отговорност. Самите пациенти също трябва да са отговорни към себе си и околните. Когато имат неразположение, кашлица и температура трябва да отложат терапиите, докато оздравеят. Вярвам, че ще заедно ще продължим напред и след пандемията!

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *