Дарин Маджаров: Хората с образование имат …

дарин маджаровДарин Маджаров, създателят на сайта „уча.се„, специално за ХУЛИГАНКАТА…И за всеки амбициран, млад човек, който вярва в смисъла на образованието!

Като цяло е странно как млад човек като теб (на колко години си?- на 29 ) осъзнава ползата от образованието. Кога ти светна тази „малка червена лампа”?

Още от малък, когато започвах да тренирам футбол. Оставах след тренировка и самостоятелно с топката по един час допълнително се упражнявах. И така по време на официалните мачове ставах все по-добър и по-добър. Казах си: „Ахааа, ето, че когато се полагат усилия, след това идва и кефът!“. Това правило си го приложих във всичко след това. Когато развиваме нашите умения, подобряваме нашите знания в нещо, т.е. образоваме се, тогава резултатите идват и е страшен кеф! А ако не се образоваме и развиваме, става обратното – затъваме, изоставаме, страдаме.

Личната ти история е много вдъхновяваща. Ще ни споделиш ли, без излишна скромност, интересни моменти от твоята биография?

Ще разкажа за най-интересния и поучителен момент в живота ми до сега… След като завърших училище, отидох да уча в Германия. Там станах инженер – завърших бакалавър и магистратура за пет години. След това отидох в Белгия и започнах докторантура. През цялото това време очакванията към мен бяха да работя като инженер в някоя фирма или университет, да остана в чужбина. Просто обществото и хората около нас ни налагат такива норми – „ами ти си завършил за инженер, айде търси си работя някъде. Дали ти харесва или не, дали това ти е призванието? Ооо, какви са тези работи – виж какви големи заплати има в чужбина и как всички искат да отидат там.“ Всички тези очаквания и наложени норми убиват мечтите на изключително много хора.

Когато започнах да правя първите видео уроци в Белгия, разбрах каква мечта имам вече и какво искам да постигна. Веднага взех решение да прекъсна докторантурата си, да се завърна в България и да намеря съмишленици. Така Уча.се започна да подобрява образованието и чрез него живота на десетки хиляди хора в България.

Колко ли хора в момента правят нещо, което не харесват, защото ги е страх да направят първите крачки към голямата си мечта?

Не мислиш ли, че в днешните времена това да си добре образован е леко подозрително и те прави аутсайдер?

Тук си мисля, че нещата са много простички… Човек сам си избира дали да живее добре и

darin madvarow

Дарин Маджаров е номиниран за „Будител на годината“, в първото издание на кампанията на Радио FM+

щастливо или зле и нещастно. Това си е личен избор, точно както избора какво да облечем днес, какво да хапнем и с кои хора да се видим. Когато човек реши, че иска да живее добре и да успее, веднага разбира, че единственият шанс е да бъде образован и има ценни умения. Хората с добро образование имат много приятели, достатъчно пари, интересен живот. Хората без образование ще стават все по-отхвърлени от обществото – без работа, без приятели, без интересни преживявания. Светът се развива от образованите, от можещите, а другите стоят, гледат и се оплакват. Нашата цел в Уча.се е да помогнем на всеки да направи личния си избор и да бъде от по-приятната страна.

Нека се обърнем и към „анатомията” на Уча.се! Как се създава един видео урок? Какъв е процесът, преди видеото да стигне до малките главици?

Един видео урок е като малък филм. Първо учителите създават скелета на урока с всичко важно по изискванията на образователната система. След това добри сценаристи създават интересна история около съдържанието. След като е готов сценарият, ентусиазираните ни разказвачи записват аудио историята и след това тя се монтира и обработва от аудио монтажистите. От там нататък екипът от аниматори създава визуалните елементи, анимира ги под напътствието на учителите. Накрая след като видео урокът е прегледан и одобрен, се качва на сайта. Всичко това са много усилия на много хора, но ни е толкова голямо удоволствие!

Образователната система на коя държава би могъл да посочиш за пример?

Искам скоро да направим така, че другите хора да посочват българската образователна система за пример!

Защо остана в България?

България ми дава всичко, от което аз лично имам нужда. Прекрасна природа, добри приятели, интересен начин на живот. Тук мога да създавам проекти, продукти и услуги, с които да подобрявам живота на хората около мен. А с времето разбрах, че мисията ми е да създавам неща тук в България, за да виждам огромния позитивен ефект върху хората наоколо. Аз си намерих какво ме прави щастлив. Пожелавам на всички да го намерят за себе си и да действат.

 

Дарин Маджаров

Светът се развива от образованите, от можещите, а другите стоят, гледат и се оплакват.

 

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. Yakov каза:

    Глупако!Заради тъпото уча се родителите ми ме мъчат през лятото

  2. Yakov каза:

    Глупако!Заради тъпото ти уча се не мога да си почина през лятото!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *