Елтън Джон си вкара пранкер

усмивка

„Пранкер“ идва от английски и означава шега, отмъщение.

На всички ни се е случвало да разиграваме някого по телефона. Но ако това ни харесва и ни се отдава с лекота, имаме всички шансове да се превърнем в пранкер. Но какво, аджеба, е пранкер? Понятието идва от английски и означава шега, отмъщение. Добива популярност като безобидно на пръв поглед телефонно забавление, което при по-строг поглед може да се определи и като хулиганска проява.
Хората, които практикуват пранк, се наричат пранкери и тъй като на български няма еднодумен превод, най-общо се приема, че пранкерите извършват телефонен тормоз (майтап). Обаждайки се на „жертвата”, те се стремят да предизвикат в нея желана емоция, както и да провокират предварително поставената като цел реакция. Много често записите на такива разговори стават обществено достояние, тъй като пранкерите с особено чувство на удовлетворение и гордост ги разпространяват в интернет.
Защо го правят
Според тях това е повече от забавно. Но психолозите обясняват действията им по друг начин. Това са нереализирали се хора, които не са намерили признание в средата и в обществото и по този начин искат бърза слава и популярност.
Кои са техните жертви
Обект на такива действия са хора, които са нервни, емоционални, надменни, лишени от чувство за хумор, с висока самооценка и убедени в своята безпогрешност. Също така се звъни и в полицията, пожарната, на 112 и други подобни общоизвестни телефони.
Според закона
Такива действия спокойно могат да бъдат интерпретирани като телефонен тормоз и подлежат на санкция, но обект на тази статия са ефектните пранк номера с емоционален ефект.
В зависимост от силата на желаните емоции и предизвиканите страсти се различават няколко основни вида пранк:
– хард – разговор, при който целта на пранкера е да доведе жертвата до състояние на гняв, ярост и истерия
– софт – при него пранкерът довежда жертвата до разгневено състояние, но продължава да контролира емоциите, така че да не се стигне до изпускане на нервите
– лек – целта на разговора е да се развесели събеседника, да се забавлява, да се предизвика взаимно удоволствие и да се повдигне настроението.
Много често обекти на такава игра стават радио- и телевизионни водещи в пряк ефир, тогава говорим за радиопранк и тв пранк. Технопранкът пък изисква повече умения и подготовка. При

него се използват готови записи, които предварително се обработват. Могат да бъдат изрязвани, свързвани и обработвани по такъв начин, че да предизвикат диалог с виртуален жив събеседник, който може да бъде известна личност. Дори може да бъде предизвикан конферентен разговор, да бъдат свързани няколко жертви на различен музикален фон. Това е далеч по-оригинален подход, който може да доведе до уникални резултати.
Ролята на самия пранкер може да бъде главна – в този случай целта му е да предизвика объркване и съпричастност в жертвата. При другия модел основната роля се възлага на самата жертва, като тя бива подтиквана към бурни емоции с цел да бъде унижена, подигравана, а самият провокатор умело я манипулира.Елтън Джон
Известните политици и хора от шоу бизнеса по никакъв начин не са защитени от подобен род действия. Жертвa на пранкери станал Никола Саркози. Вечерта след изборите, когато победата му била очевидна, шегаджиите се обадили от името на премиер-министъра на Канада и го поздравили с избора му за президент на Франция. След като изслушал поздравленията, Сарко обяснил, че много харесвал Канада и двустранните отношения били чудесни. Пранкерите, извинявайки се за лошия си френски, пък го поканили на работно посещение в Канада. По същия сценарий били разиграни Жак Ширак и съперницата на Саркози при следващите избори Сеголен Роаял. Последния голям удар телефонните зевзеци направиха със сър Елтън Джон само преди няколко дни. Двама известни руски пранкери – Владимир Краснов с псевдоним Вован и Алексей Столяров-Лексус, успяха да заблудят звездата, че говори с Дмитрий Песков – прессекретаря на Путин, и със самия руски президент. Във вторник Елтън Джон публикува в „Инстаграм“ снимка на Владимир Путин и му благодари за разговора, като това бе широко отразено от медиите. „За мен е изключителна чест, че той ми се обади. Това е голяма привилегия – да имам възможността да говоря с един от най-влиятелните хора в целия свят. Това е невероятно“, казва певецът по време на разговора с мнимия Путин. Поводът за такъв разговор е желанието на Елтън Джон да повдигне дискусия за правата на ЛГБТ общността ( лесбийки, гей, бисексуални и трансджендър хора) в Русия. В крайна сметка двамата шегаджии бяха посъветвани от прессекретаря Песков да се извинят на шоу звездата.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *