Интервю с Фреди Хаймор за четвърти сезон на „Добрият доктор“

Фреди Хаймор
Фреди Хаймор

Във връзка с премиерата на четвъртия сезон на „Добрият доктор“, Фреди Хаймор, който за четвърта година влиза в ролята на Доктор Шон Мърфи – младият хирург с аутизъм и савант-синдром, даде интервю за канала.

AXN: Вие бяхте едно от първите телевизионни предавания, които заработихте в началото на  пандемията. Имахте ли някакви колебания?

Фреди Хаймор: Не особено. Когато стигнахме до етапа, когато бяхме готови да подновим заснемането, вече имаше добре установен протокол, който да спазваме и да се чувстваме в безопасност. Тествахме се три пъти седмично, всеки спазваше дистанция, носехме маски през цялото време, с изключение на последния момент, в който излизаме и снимаме. Въпреки всички предпазни мерки, обаче, всеки един от нас на снимачната площадка изпитваше същото количество страх, който всички ние изпитвахме в реалния живот, докато вършехме ежедневните си задължения. Чувството за безопасност не стигаше до там, че да си мислим, че пандемията е изчезнала или е изчезнала специално за нас на снимачната площадка, но ние със сигурност се чувствахме на безопасно място и бяхме с усещането, че сме големи късметлии, че можем да се върнем на работа.

AXN: Помогна ли болничната обстановка на „Добрият доктор“ по отношение на възможността да се възобновят снимките при нови мерки за безопасност?

Фреди Хаймор: Всъщност да, особено в първите два епизода, които се занимават с пандемията, когато и ние бяхме с маски през по-голямата част от времето. Следвахме всички указания по време на фактическите снимки и имаше нови протоколи, които се опитвахме да внедрим за времето, в което не снимаме. Това много помогна за прехода.

AXN: Някои хора казаха, че не искат да виждат сюжети за пандемия в сериала, защото искат да избягат от нея…

Фреди Хаймор: Това е нещо, с което сме наясно от самото начало. Първите два епизода от този сезон са съсредоточени върху пандемията, но след това, от епизод три нататък, преминаваме към истории, чийто фокус не е върху ковид. Според мен, би било погрешно да подминем пандемията с лека ръка, особено в медицински сериал, който се снима във вихъра ѝ. Необходимо е да се отдаде почит на здравните работници в реалния живот, лицата от първа линия, които всеки ден излизат и се излагат на огромна опасност, за да ни спасяват. Искахме да им отдадем почит и се чувствахме отговорни да покажем техния героизъм и смелостта им през последните няколко месеца. Една от причините хората да харесват „Добрият доктор“ е, че той носи послание на надежда и едно от нещата, които се опитахме да направим в първите няколко епизода и със сигурност ще продължим да правим занапред е, да подчертаем тези моменти на оптимизъм и надежда. Дори в най -мрачните моменти можем да открием онези малки неща от живота, които могат да ни зарадват.

Мисля, че това е едно пътуване, което всички ние извървяхме през последните няколко месеца. Нещата, които дълги години приемахме за даденост, сега оценяваме като наистина специални – прегръдката с най-близките, вечерята с приятели, разходката навън.

Тези неща могат да бъдат магически, но когато животът се движи стремглаво, те могат да бъдат забравени.

Освен епизодите с пандемия, мисля, че едно от наистина забавните неща този сезон ще бъде да видим Шон като шеф – един отговорен възрастен за новопостъпващите млади кадри, за които той трябва да се погрижи. Ще станете свидетели на много емоционални моменти, когато видите тези млади професионалисти, които ще преживеят първите си загуби на пациенти и сблъсъка им с действителността извън академичната среда. Ще може ли Шон да бъде до тях? Ще успее ли да ги прегърне, да ги подкрепи, да ги подготви за следващия ден? Също така ще бъде забавно да видите, как Шон дава указания на хората и им казва какво да правят. Това е една вълнуваща, нова и голяма промяна за Шон през четвърти сезон.

Фреди Хаймор за четвърти сезон на „Добрият доктор“
Фреди Хаймор за четвърти сезон на „Добрият доктор“

AXN: Рядко се среща главен герой с аутизъм на малкия екран. Какъв беше подходът Ви към това?

Фреди Хаймор: Беше изключително важно от самото начало да представим аутизма по възможно най-достоверен начин. Това означаваше да се направят много проучвания, да се включат консултанти на терен от самото начало, които са с нас и до днес, да почерпим от личния си опит, с наши близки и познати с аутизъм, от които идва и вдъхновението за самото шоу, от желанието ни да разкажем техните истории. В същото време винаги сме били наясно, че Шон не може да представлява всеки, който има аутизъм. Опитахме се да постигнем баланс в това отношение и в крайна сметка се надявам, че Шон от екрана ще бъде просто една отправна точка за по-широка дискусия за аутизма.

AXN: Разбирате ли всички медицински термини и бихте ли могли да помогнете на някой на улицата, ако се нуждае от медицинска помощ?

Фреди Хаймор: Не! В никакъв случай (смее се)! Знам, че би било много лоша идея да се опитам да помогна на някого в действителност! Няма нищо реално в актьорската работа. Не сме се научили да правим хирургични операции, за да ги представим пред камерата, само се опитваме да изглеждат по най-достоверния начин. Никога не режем истински тела и сме може би по-зле подготвени и от другите хора по темата, защото сме пълни с фалшиви знания и умения за това, как се действа в дадена ситуация, което в реалността може да се окаже най-грешният начин за действие. Що се отнася до термините, всички ги ползваме, но в повечето случаи знаем много малко за тях, макар че с времето се случва да си кажеш: „О, помня това от миналия сезон“ и малко по малко медицинският ти речник става все по-богат.

AXN: След четири сезона, в които играете лекар, какво научихте за медицината?

Фреди Хаймор: Предполагам, че това, което наистина научих е да ценя много по-високо това, през което лекарите минават на работното си място. Вече споменах подвизите, които лекарското съсловие извърши през последните няколко месеца и това ме кара да се чувствам много щастлив да играя лекар по телевизията. Също така, има множество „дреболии“, за които дори не се замисляме, докато не ни се наложи да извършим хирургическа операция пред камерата, като например какво е да стоите прав в потенциално неудобна поза за вас, в продължение на няколко часа! От разговорите с истинските медицински сестри, които ни помагат в нашата фалшива ситуация разбираме, че в реалния живот това може да е 12 часова смяна, която преминава на крак, докато се опитвате да спасявате човешки животи. Накратко, осъзнах реалността, през която преминават лекарите и съм щастлив, че тези хора ги има!

AXN: Освен всичко, което се случва на работа, Шон има и романтичните си отношения с Леа, с които да се справя. Как ще се развият те в този сезон?

Фреди Хаймор: В трети сезон се изправихме пред онези любовни терзания, свързани с вълнението от този първоначален изблик на чувства, свързан с влюбването. В този сезон ще се съсредоточим върху по-дълбоките нюанси на връзката на Шон с Леа, узряването им като двойка и как се справят с по-важните аспекти от живота, докато се учат да са партньори, да са едно цяло.

AXN: Какво мислите за тазгодишните събития (интервюто е взето към края на 2020)?

Фреди Хаймор: Чувствах се много щастлив, че бях в безопасност и здрав през това време. Беше много странна седмицата, в която сякаш всичко в света просто затвори и престана да функционира. Тъкмо приключихме снимките във Ванкувър, така че се връщах във Великобритания. Бях затворен там със семейството си в продължение на няколко дълги месеца. Чувствам се късметлия, че семейството ми засега успява да преживее нещата.

AXN: Изморително ли е да снимаш по 20 епизода на сезон? И след като сте направили Bates Motel и сега „Добрият доктор“, готов ли сте за следващ сериал с много епизоди, когато „Добрият доктор“ приключи? 

Фреди Хаймор: Доста е рано да мисля за скок в нещо друго веднага след този проект, но това, което мога да кажа е, че наистина ми беше приятно да работя в телевизията. Също така ми хареса да бъда част от по-широкия процес на снимачната площадка – за първи път да пиша и режисирам в Bates Motel, а след това да го направя отново и в „Добрият доктор“ беше истинска радост за мен. Също, съвместния характер на работата в телевизията, която продължава няколко години е още нещо, което я прави специална – чувството са принадлежност, нещо от което си неразривна част дълго време. По отношение на самият сериал и Шон, той е човек, който непрекъснато се учи, развива и расте като личност, което го прави постоянно вълнуващ като герой, защото винаги има нови неща, които да се опиташ да откриеш в него, има нови нюанси, които да се извадят на показ. Той расте в своята роля и в личния си живот, така че да се надяваме, че шоуто ще продължи още малко. Кой знае! Зависи от това, дали хората ще продължават да гледат, на което искрено се надявам! Но каквото и да се случи мога смело да заявя, че беше повече от прекрасно да съм част от това шоу!

AXN: Вярно ли е, че „Добрият доктор“ е дарил консумативи на медицински специалисти?Фреди Хаймор: Да, така е, особено в ранните етапи, когато имаше огромен недостиг на медицински консумативи. Тогава се оказа, че реквизиторите ни са се престарали, като буквално са презапасили продукцията и точно тези запаси дарихме в началото на пролетта, когато ситуацията се оказа критична.

Може да харесате още...