Идва ли краят на Samsung

Galaxy Note 7

За честта на компанията на колене се иска извинение от потребителите

Неизбежно бе ръководството на Samsung да се извини за случая с Galaxy Note 7. Това се случи, като шефовете ритуално, на колене, поискаха прошка за причинените неудобства. Технологичният гигант спря продажбите на своя нов флагман в целия свят, заради факта, че част от телефоните на модела се самозапалават, докато се зареждат. Голям гаф, който носи за Samsung не само финансови, но и морални щети. Според анализаторите взривяващата случка  ще попречи на компанията да реализира  19 милиона смартфона, в резултат на което загубите ще са около 17 милиарда долара. Това е като кошмарно deja vu за Samsung, след като наскоро компанията бе замесена и в друг неприятен скандал. Фирмата бе принудена да оттегли почти 3 млн. перални машини с горно зареждане, заради дефектът открит в 34 модела, при който пералнята наранила собствениците си, по време на експлоатация.

Интересното е, че както в случая със смартфоните, така и с пералните, недостатъците са констатирани в САЩ. В интерес на безпристрастната истина подобен проблем имаше и с Iphone, който прегряваше и се взривяваше, но това не доведе до масова истерия сред ползвателите му. А може би трябва да напомним и за дизел-гейта с Фолксваген, вдигнал мега шум отново в САЩ. Нима в Европа  правилата  за защита на правата на потребителите не са  толкова строги?

Да се сетим и за финландския телекомуникационен гигант Nokia. Да, и такъв имаше и

Nokia Microsoft

Стратегическото партньорство не завърши добре за финландците

беше оценяван на 20 млрд. долара, докато не стартира стратегическото си партньорство с друг гигант- американския Microsoft. Оборотът на Nokia по това време бе около 30 млрд. долара, което прави  10% от брутния вътрешен продукт на Финландия. След като Nokia бе купена за 5 млрд. долара вече не съществува като марка и приходите им в хазната са равни на нула. Защо се случи всичко това? Любителите на конспирациите, както винаги, имат отговор. Според тях причината за краха на Nokia е, че финландците се осмелиха да създадат своя операционна система за мобилни телефони- Simbian. (Между другото такова своеволие им е за втори път, първият бе Linux-а, който наруши монопола на Windows). След  създаването на Symbian, се появи американския Андроид и сега това е операционната система, която се инсталира във всякакви устройства. Но да се върнем нa Samsung. Защо именно тя? И защо точно сега? Компанията е високотехнологичен гигант, чиито инвестиции в научноизследователска дейност са огромни, дори повече отколкото на Intel или Apple. Това може би заплашва позициите на „ябълката“ и предположенията, че може да последва съдбата на Motorola, продадена на Китай, не са безпочвени. Изглежда, че южно-корейците са минали тънката червена линия и нещо трябва да ги спре. В този ред на мисли, наскоро фалира Hanjin- най големия корейски морски  превозвач. Не на последно място е искането за оставката на президента на Южна Корея- Пак Кън Хе. Тя е начело на страната от 2013г., дъщеря е на диктатора Пак Чон Хи, но напоследък се оказва замесена в корупционни скандали и обвинена в зависимости. Всичко това дестабилизира страната и няма как да не се отрази на икономиката й. Дали пък истинската причина не е предстояща реиндустриализация на САЩ?

Казусът Самсунг търпи своето развитие. Южнокорейските специални прокурори обявиха, че отново ще поискат заповед за ареста на лидера на Samsung Group Лий Дзие Юн, разследван в рамките на случая, който доведе до отстраняването на президента Пак Кън Хе от поста ѝ, предава Ройтерс. Лий, който е трето поколение лидер на южнокорейския топ конгломерат, беше вече разпитван в продължение на повече от 15 часа от специалните прокурори. Освен това те настояват за ареста и на единия от директорите на Samsung Electronics Парк Сан-джин.

“Поискахме издаването на заповед за арест на заместник-председателя Лий Дзие Юн и на президента Пак Кън Хе”, обявиха в изявление от офиса на прокурорите.

самсунг

Идва ли краят на Samsung

Централният окръжен съд в Сеул отказа първото искане за арест на лидера на Samsung. Ако в крайна сметка той бъде арестуван, това може да доведе до сериозни проблеми за Samsung – най-големият производител на смартфони в света, възпрепятствайки вземането на стратегически решения, като тези за нови инвестиции и придобивания. Прокуратурата заяви, че обвиненията на двамата директори включват даването на подкупи, присвояване и укриване на активи в чужбина. Обвинението посочва още, че може да бъде наложена допълнителна глоба за лъжесвидетелстване на Лий. От прокуратурата отказаха да разкрият повече по темата и обявиха, че ще обявят повече детайли в рамките на планирания брифинг. Лий и Samsung Group отричат обвиненията.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *