Игра на любов

Любовта е потребност, но и реалност

Любовта е потребност, но и реалност

Любовта е не само дълбокo чувство, тя е привързаност, грижа, привличане, симпатия… Любовта е потребност. Любовта е великата реалност към която всеки се стреми, а тези който я имат правят всичко за да я задържат. Но любовта може да бъде и хитрост и тактика в борбата за надмощие във връзката.  С този материал Хулиганката разкрива някои от тайните оръжия за успешна и дълга любов.

Внушение на чувство за вина или демонстриране на обида.

Това е може би най- ефективното средство с доказан ефект. Прилага се и от двете страни. Умело използващият тактиката на „нещастната жертва“ обикновено получава желаното от партньора, стремящ се да върне хармонията и спокойствието във връзката. Но много често се случва така, че човек се самозабравя и живее в ролята на жертва с години. Така той вече не предизвиква в околните съчувствие и желание за помощ, а точно обратното- провокира раздразнение и дори агресия. За да не се допуска такава ситуация най- добре е да се изработят следните взаимни правила: Нека се обсъди веднага проблема без оценки и квалификации постъпките на другия. Да се забравят обидите и да не се припомнят стари грехове.

Манипулация с контролиран гняв

Агресивна техника, при която партньорът видимо излиза извън себе си и става неконтролируем, с цел да се подадете на желанието му да се наложи. Този така наречен тактически гняв ви подчинява, използвайки страховете за състоянието на другия или на връзката, която имате.  Най- лошото решение за вас е да се подчините на такова поведение. Ако веднъж заработи този механизъм, той ще се прилага и в бъдеще. В такава ситуация запазете самообладание, не отстъпвайте, но не си позволявайте да крещите и да повишавате тон. Ако партньорът ви продължи да крещи, обърнете се тихо и си тръгнете.

Наказание с мълчание

Мълчанието винаги може да е многозначително. Към него често прибягват хора, когато искат да демонстрират своята обида или това, че са разстроени, разочаровани и т.н. Използвайки този инструмент се цели да ви се вмени вина, но обикновено така се разрушава семейната идилия и конструктивното поведение. В такива ситуации, избягвайте подигравателния или превзет тон, не бъдете резки и категорични, дръжте се нормално. Изчакайте „мълчаливеца“  да наруши мълчанието, провокирайте го дружелюбно да открие душата си. Ако и след тези усилия мълчанката продължи,  знайте че сте направили всички необходимо да разрешите конфликтната ситуация, без да капитулирате.

Обичаш, не ме обичаш

Този подход е характерен за хората, които преди всичко не са сигурни в себе си, не си вярват и

Желание за притежание

Желание за притежание

следователно не могат да се доверят и на другите. Страхът да бъдеш отблъснат и загубиш това което  имаш, се формира още в ранно детство. Неправилното поведение на родителите да контролират детето с условност от вида: „ ако не ме слушаш/ направиш, това което ти казвам, тогава няма да ти говоря/ обичам и т.н. Дори този метод тогава да е имал успех, то след години се превръща в порочен модел. Любовта сама по себе си не може да бъде резултат на каквито и да е споразумения и условности.  Така тя се обезсмисля. Всяка експлоатация на чувствата води до неминуемо разочарование. Просто е въпрос на време.

Подхранване на самолюбието

Чрез такъв инструмент, използвайки думи от рода на: „ти си прекрасна/прекрасен, неповторим/неповторима“, или обратния подход: „днес не е твоя ден“, определено може да постигнете своите цели в краткосрочен план, но едва ли са добра основа за трайни отношения. За да не станете обект на такава елементарна манипулация е добре да сте наясно със себе си, с уменията си  и външния вид.

Ирония и сарказъм

Ироничния тон, критичните забележки и изказвания, неуместните шеги или провокационните коментари с цел демонстрация на превъзходство, било то интелектуално или материално, по скоро би отблъснало умния човек, отколкото да бъде основа за връзка. Изработете си механизъм, чрез който да демонстрирате че такова поведение ви е безразлично и не се подавате на такива манипулации. Ако можете да запазите ясна мисъл,  емоционален баланс и правилно формулиране на позиция, значи сте на правилния път.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *