Интервю с младия дизайнер Фатих Осман

Фатих Осман

Фатих Осман

FAITH IN FATIH официално направи своята премиера на изискано светско парти в клуб „Inside“ в гр. Кърджали. Амбициозната модна марка е създадена в началото на 2018г. от талантливия млад дизайнер Фатих Осман. Облеклата се произвеждат в реномираните текстилни фабрики „Бамес“ и „Бадекс“, които се  намират на територията на областта. Заводите-производители са едни от най-модерните в Европа и съчетават в себе си традиционните методи с най-новите и иновативни технологии, а това ги прави предпочитан партньор на много световни брандове. Редица личности от сферата на бизнеса и шоу средите посетиха модното дефиле по повод премиерата на FAITH IN FATIH. За стайлинга на моделите се погрижи модният експерт-стилист Стоян Апостолов-Стоянски, а Code Fashion TV засне специален репортаж от светското събитие. Сред манекените се откроиха „Мис Свят България“ Вероника Стефанова, Анелия Николова, Жули Чолак от  МА„Ивет Фешън“ и топ-моделът на МА „Визаж“ Аталай Пат. Поп звездата Тита, идол на младото поколение в България, също уважи поканата на Фатих и се появи в негов тоалет. Дебютната колекция на FAITH IN FATIH носи името „The Creation“. Религиозната символика в нея може да се забележи в един определен символ, който се среща в някои от артикулите, а именно спиралата, която има собствена история. „На планета, с население, което вече надвишава 7 милиарда, погледнато отстрани живота на всеки един обитател може да бъде описан като една спирала, със заложено и същевременно известно за всеки един начало и край. Начинът, по който е извървяна тази спирала е нещото, което я прави неповторима. В този затворен цикъл само човекът заклещен

Числото 3 е любимото на Фатих Осман

Числото 3 е любимото на Фатих Осман

вътре знае всичките препятствия и трудности, срещу които е изправен ежедневно, макар и за незапознатите всичко да изглежда като поредната крива по пътя. Това, колко уникален ще е пътя ни по спиралата до самия му край е само и единствено в нашите ръце. Трите кръга на спиралата също не са случайност. Числото 3 символизира Божията мисъл и е символ на духовното у човека“, споделя  концепцията за авторската си линия Фатих Осман. Той провокира модните фенове с дамска и мъжка колекция с богато разнообразие от артикули. Те са произведени от висококачествени маркови платове от 100% памук, еко кожи, поплини и материи с минимално съдържане на вискоза, в разнообразни цветови гами. Платовете са доставяни директно от престижни фабрики в Италия и Турция, за да пасват на оригиналния дизайн на дрехите. Брандът е предназначен за тези, които ценят различното, за всички, които се чувстват вечно млади и не се съобразяват с предразсъдъците, а имат смелостта да кажат кои са с облеклото си. Моделите от колекцията „The Creation“ на FAITH IN FATIH ще бъдат предлагани единствено в онлайн магазина на бранда.

Смяташ ли  се за творец на бъдещето?

Категорично да. Като част от новата генерация и вече официално като най-младият български дизайнер, смятам, че бъдещето определено принадлежи на нас, младите. Необременени от времето и обстоятелствата творци, които са готови да се докажат.

Модата е изкуство, което съществува чрез показността и е следена с огромен интерес навсякъде по света, ти лично почитател ли си на суетата и светлините на прожекторите?

Личното ми отношение към суетата не е особено позитивно, но разбира се това не означава, че не обичам да се глезя с процедури от време на време. Хубаво е човек да обича себе си и да поддържа тялото си, но разбира се всичко трябва да е в рамките на нормалното, без фрапантни корекции и промени, касаещи външния вид.

Най-изкусното модно удоволствие е твоята колекция озаглавена „Сътворението“, каква беше идеята и какво е характерно за моделите от мъжката  и дамска линия?

Идеята за „Сътворението“ бе следствие от натрупаните преживявания и опит още отпреди да дам старта на всичко това. След един много дълъг период на откази от страна на цехове и шивачи се зароди главната идея за основния елемент от сътворение, а именно „спиралата“, която символизира всичките трудности, през които един човек преминава, докато стигне до главната си цел. Характерни черти на повечето артикули от колекцията са, че те са джендър фрии, т.е. подходящи и за двата пола, но разбира това не се отнася за всичките.

Какъв според теб е днешния пулс на модата?

Според мен днешно време модата е с коренно различен пулс, навсякъде. Модата, за разлика от предишните десетилетия, вече не се подчинява на правила и норми, a именно благодарение на това, на всяко кътче на света може да се наблюдават различни тенденции.

Ако летиш с машина на времето, в коя година искаш да кацнеш и какви дрехи да направиш?

Ако имах тази възможност, със сигурност бих избрал да кацна в периода на 20-те години в САЩ. Изключително голям фен съм на този исторически период, още известен като джаз периода в Америка, и имагинерно погледнато, ако бях там определено бих искал да правя дрехи за тогавашните пищни партита.

Ти си млад, цветен, талантлив, а на всичкото отгоре се занимаваш и с мода. Къде намираш вдъхновението и кой те вдъхновява?

Като млад творец, това да намирам вдъхновение, бих казал, че е едно от най-лесните неща за мен. Успявам да намирам вдъхновение във всичко, което ме обгражда и всичко, което ми се случва, без значение дали то е позитивно или негативно.

Какви са твоите най-големи „хулиганства“ в живота?

Както при всеки младеж, пикантните случки не са нещо необичайно и за мен, но като човек, който не обича да парадира с лични си живот, на първо време бих предпочел да запазя тези истории само за себе си!

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *