Къде учат децата на големите в интернет

черна дъска

Дъски с цветни тебешири, рафтове, отрупани с енциклопедии, дървени бюра и тетрадки с моливи.

Технически директор на eBay е избрал за своите деца училище без компютри. Това са направили висшите служители и на други гиганти в Силициевата долина като Google, Apple, Yahoo, Hewlett-Packard.

Името на училището е Waldorf of the Peninsula, и се намира в малкото градче Лос Алтос близо до Сан Франциско. В Калифорния вече работят около 40 подобни частни, така наречени валдорфски училища. На много от нас това ще се стори старомодно. Дъски с цветни тебешири, рафтове, отрупани с енциклопедии, дървени бюра и тетрадки с моливи. Методиката на обучение не е свързана с най-новите технологии. Децата използват традиционни пособия и инструменти, характерни за средата на миналия век: химикалки, моливи, бои, шевни игли, дори глина и пластилин, учат се да изрязват с ножици, да нижат мъниста. В класните стаи няма компютри и монитори, а използването им не се насърчава и у дома.

Защо умните хора, управляващи високотехнологичните компании, правят този избор за бъдещите си поколения?

Пол Томас е автор на 12 книги за образователни практики в държавните институции. Той е бивш преподавател и професор в университета „Фурман“, основан в 1826 г. и смятан за един от най-добрите хуманитарни колежи. Според него образованието е преди всичко човешко преживяване, натрупване и предаване на опит, а технологиите отвличат вниманието точно когато е необходимо да се възпитава и да се проявяват грамотност, умение да се смята и да се формира критично мислене.

Противниците на този подход застават зад тезата, че компютърната грамотност е необходима, за да могат децата да свикнат със съвременните технологиии и така по-бързо да овладяват новите предизвикателства. Контра тезата е, че не бива да се бърза и че иновациите са толкова адаптирани, че тези процеси се сравняват с умението децата да си мият сами зъбите. По-добре би било да се оставят малките да изживеят хармонично и творческо детство, за да формират правилно отношение към природата и социалната среда, в която живеят.

От друга страна, самите ученици не са лишени тотално от удоволствието да играят компютърни игри, да гледат любими филми и да общуват с връстниците си по мрежата. Това става контролирано и за кратко време.

Все повече се говори за така наречения вирус на цифровото слабоумие, който се причинява от всекидневното ползване на смартфони, таблети, лаптопи и непрекъснатото висене в социалните

компютър

Все повече се говори за така наречения вирус на цифровото слабоумие, който се причинява от всекидневното ползване на смарфони, таблети, лаптопи и непрекъснатото висене в социалните мрежи.

мрежи. Според специалистите с всяка изминала година все повече деца страдат от разстройство на вниманието, загуба на паметта, ниско ниво на самоконтрол, когнитивни нарушения, потиснатост и депресия. Изследванията показват, че в мозъка им се наблюдават изменения, сходни с тези вследствие на черепно-мозъчна травма или на ранните стадии на деменция, която обикновено се развива в старческа възраст. Това е така, защото когато мозъкът се формира и придобива навици, е необходимо да има външни стимули. А те, колкото са повече и правилно систематизирани, толкова по-добре. Затова е важно децата да изследват света физически, а не виртуално. Проведени изследвания показват, че има значение дали малките усвояват азбуката чрез писане на ръка или чрез клавиатурата. При тези, които използват химикалка и лист, се наблюдава сходна мозъчна активност с тази на възрастни хора, които могат да четат и пишат. Оказва се, че мозъкът осъществява връзка между процеса на писане на ръка и способността за четене. При децата, които използват клавиатура, резултатът е различен.

„Нищо не може да замени това, което детето получава от собственото свободно и независимо мислене, когато изследва физическия свят и се сблъсква с нещо ново“, твърди британският професор по психология Таня Байрон.

Ето защо, за да се възпитават здрави и нормални деца, трябва да се намери правилният подход. Като начало е достатъчно да се ограничи времето на ползване на различните устройства.

Синовете на създателите на Blogger и Twitter могат да използват таблетите и смартфоните си не повече от 1 час на ден, а директорът на OutCastAgency ограничава това време до 30 минути дневно. Дори Стив Джобс – гуруто на цифровата индустрия, постъпва именно по този начин. Децата му изобщо не използват айпад, а другите устройства са забранени нощем и в почивните дни.

Крис Андерсън – главен редактор на американското списание Wired, един от основателите на 3D Robotics, също ограничава децата си да работят с различни електронни джаджи. Правилото е – никакви екрани в спалнята!

къща

За да се възпитават здрави и нормални деца е достатъчно да се ограничи времето им пред компютъра.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *