Коктейли на световно ниво ще се представят в България

Жана Каркусова

Словачката Жана Каркусова миналата година доказа уменията си със своя коктейл „Гейша“.

На 10 октомври 2015 г. София ще посрещне елита на барманите от цял свят, които през пет пълни с емоции и незабравимо шоу дни ще се състезават за Световната титла. Българската асоциация на барманите /БАБ/ ще предложи на гостите от чужбина отлична организация, нашенско гостоприемство и сериозна конкуренция в лицето на националните ни шампиони – Васил Колев в категорията „Класика“ и Тихомир Михайлов във „Флеър“. На „собствен терен“ те ще защитят титлите си и за пореден път ще демонстрират, че България е сред най-добрите в света по креативност, майсторство и стил.
Изненадващо, но настоящият световен шампион на барманите е жена. Това е словачката Жана Каркусова, която миналата година доказа уменията си със своя коктейл „Гейша“. „Гейша“ съдържа: 30 мл ром, 20 мл ликьор личи, 20 мл бадемов сироп, 10 мл сироп за коктейли с вкус на карамел и ядки, 40 мл сок от червени боровинки, 10 мл прясно изцеден сок от лайм.

Предстои да разберем дали балканският „Диктатор“ на Васил Колев, който му донесе

Васил Колев

Нашата гордост сред барманите Васил Колев.

националното ни отличие, ще успее да победи словашката „Гейша“. „Помнете господа, не се бием само за Франция, а и за шампанското“, казва сър Уинстън Чърчил по време на Втората световна война. Именно шампанско е и основата на авторския коктейл , с който Васил Колев спечели националната титла на България за най-добър барман през 2015 г. Ето и рецептата на „Диктатор“: 90 мл шампанско, парче кора от лайм, 4-5 листа босилек, 5 мл сироп от кестен, 20 мл ликьор личи и 20 мл плодов ром от малини.
А каква е тайната на българския шампион на барманите за перфектния коктейл: Да има баланс, да е вкусен, да има градус и задължително добър цвят и външен вид.

Световното първенство на барманите тази година за пръв път ще се проведе в България, между 10 и 15 октомври 2015 г. Събитието ще бъде отразявано във Facebook страницата на БАБ: www.facebook.com/bulgarianbartenders

 

 

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *