Коктейли с уау-ефект

DSC_(2031)Най-голямото и авторитетно събитие в световната барманска индустрия Diageo Reserve World Class се провежда за втора поредна година в България, а най-добрите ни бармани ще проверят талант и умения в три предизвикателства и вълнуващ национален финал през юни, който ще отведе българския победител на световния подиум в големия международен финал в Маями.

Първото предизвикателство, в което българските бармани премериха сили в средата на януари 2016 г., беше „Микро машини“ – тема, посветена на микроорганизмите, отговорни за ферментацията и тяхното приложение в съвременната миксология. Ден по-късно стартира второто предизвикателство в състезанието – „Да пием с мисъл“, вдъхновено от световната тенденция към отговорна консумация на напитки и повишаващото се търсене на по-леки по стил, алкохолно и захарно съдържание питиета. Сред темите, засегнати в предизвикателството са газирането, освежаващи коктейли и брънч напитки, модерни крафт бири, науката на аперитивите и диджестивите и много други.

На 29-ти март българските участници в Diageo Reserve World Class България 2016 DSC_(2070)имаха възможност да приготвят своите авторски коктейли по темата „Да пием с мисъл“ на живо. В надпреварата се включиха 19 бармани от София и Варна, сред които имаше и две представителки на женския пол. „Барманството не е просто професия, то е начин на живот“ – по този начин приемат задълженията си всички те. Журито този път бе в следния състав – Кенджи Джеси, Посланик на Diageo Reserve Brands and Luxury Whisky, който вече 14 години обучава бармани и създава изискани преживявания в над 70 страни по света, и Ариел Лейзголд, победител в израелското издание на състезанието Diageo Reserve World Class на годината 2015 и впоследствие заел престижното второ място в световния финал на World Class 2015 в Кейптаун. Тридесет и пет-годишният Ариел е най-награждаваният барман в историята на Израел – освен носител на престижни международни награди, той е и 9-кратен национален шампион, автор на водещата образователна програма по барманство на Израел и създател и собственик на няколко топ заведения, сред които и бижуто в короната – коктейл барът „Bellboy“, обявен за World Class бар.

На 30-ти март стартира и финалното трето предизвикателство в рамките на тазгодишното състезание – „Плодове и растения“. Българските бармани бяха DSC_(2018)въведени в темата от водещи професионалисти в две обучителни сесии, посветени на това как да използват богатството на растителния свят, за да постигат неограничено разнообразие от вкусове при приготвянето на впечатляващи коктейли. Как ароматът, вкусът и химическият състав се променят с узряване на растенията, как най-добре да бъде уловен този преходен вкус, каква е същността на молекулярното групиране на съставките, защо се случва и как най-добре да се използва са част от въпросите, които участниците дискутираха с лекторите на Diageo Reserve World Class.

World Class барманите и баровете, в които те работят, са синоним на изтънченост, безупречно обслужване и налагане на нови стандарти в съвременната коктейлна култура. Състезанието събира елита на световното барманство – хората, които определят тенденциите в индустрията и стандартите в най-добрите барове в света, като същевременно обръща внимание на изкуството на създаване на коктейли по света.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *