Лара – дебютният роман, за който жените говорят

Ния Йотова

Ния Йотова

Ния Йотова е авторът на романа „Лара“, който дни след появата си на книжния пазар се превърна в обект на бурно обсъждане от страна на феновете на т.нар. Литература от жени за жени, но и от критиците, които обръщат внимание на узрелите артефакти.

 Неподправен, динамичен, зашеметяващ с правдивостта и лекотата на стила с който се разказва един достоен за холивудски сериал, женски живот във и извън България, по време на социализма и в с нищо не напомнящата родната действителност Австралия, „Лара“обещава да се превърне в сензацията сред летните заглавия а защо не и изненадващ съперник на плеядата дебютни книги през годината. Битието на героинята, взимаща дългите географски разстояния неустрашимо и майстор на резките любовни завои, лъкатуши през спиращи дъха срещи, ситуации, изпитания за духа и тялото, изкушения и жертви.

От безметежното момичешко случване на мечтите с лекота, авторката ни превежда през воинската закалка на емигранта, доказващ се в условията на безмилостна конкуренция, не ни спестява нито стон от горещите нощи с мъжете, които не са Мъжа, както и добронамерения смях по адрес на Него, предизвестения баща, съпруг, рамо и довереник.

Разделен на три части, романът ни прави съучастници в смелите кроежи на луди планове в красивата глава на героинята, както по отношение на любовния и живот, така и в кариерното и развитие, дори ни съприкосновява с поводите и обектите и на вдъхновение. Скоро не съм срещала в текст по-натуралистично описание на болката от акта на раждането и цената на най-сладката участ, тази да прегърнеш плода на голямата любов.

Едва ли е възможно да не те присвие стомаха от брутално-правдивото описание на медицинската грижа у нас или да не получиш пристъп на аерофобия от скоковете на това лудо момиче, било с бънджи било от леглото на поредния несигурен мъж към самолета, който ще я върне към корените и Любовта.

Частта от романа посветена на решаването на една жена да стане майка и да зареже най-съблазнителните опции за светска себеизява и бурна кариера е може би най-въздействащата с безпощадната си самокритичност и откровеност. Възпитанието на децата, трудното завоюване на невинното сърце на неизкушеното ти по-малко аз, как се домогва и воюва модерната жена до пиедестала на авторитет и истински любим модел и образ – това също го има в книгата и то преживяно, осмислено и с произнесена присъда и оневинение едновременно.

Всичко има в този роман. И романът го има, и героите дишат, смеят се и плачат, любят се и си свиват гадни номера. Мирише на живот и лепка, като неизмита длан след вкусна праскова тази книга, която ще дава тепърва поводи за мнения и оценки. И не, в никакъв случай няма да са еднозначни, защото Ема Бовари и Лейди Чатърли са живи, а това значи, че жената все още има право на специално място в сбъркания ни, полудял и свиреп свят.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *