Бенедикт Къмбърбач и Мартин Фрийман за 4-ти сезон на „Шерлок“

Мартин Фрийман

Мартин Фрийман

Две интервюта с актьорите Мартин Фрийман и Бенедикт Къмбърбач по повод 4-ти сезон на хитовия „Шерлок“, който AXN излъчва премиерно за България.

Мартин Фрийман

Уотсън се заръща без мустака си. Как се чувствате от този факт?

Отива му, придава му класически вид, а самият аз не съм голям фен на фалшивите мустаци. Когато носите фалшиви мустаци или брада, лицето ви не се чувства особено свободно, а лицето на един актьор трябва да се чувства свободно, за да запази своята изразителност. Ако се притеснявате, че израстъка на горната ви устна всеки момент може да падне, усещането не е от най-приятните. Така че аз съм изключително радостен, че вече нямам мустак.

Семейство Уотсън се готвят да станат родители за първи път. Как това ги кара да се чувстват?

Джон и Мери са много развълнувани от новия си живот заедно. Те встъпиха в брак и сега са на път да създадат истинско семейство нещо, което хората правят обикновено. Те се намират в прекрасен етап от живота си – младоженци, които се обичат и това е чудесно.

Да влезете в ролята на мъж, станал наскоро баща, връща ли Ви спомени за Вашето собствено родителство?

Да, припомнихме някои неща, които се забравят, спомнихме си какво е да се грижиш за малко бебе. Някои спомени са съвсем избледнели, защото нещата са се случили доста отдавна, но паметта ни учтиво се връщаше към онези моменти. Така че, когато бяхме на масата за преповиване, когато приспивахме бебето или когато трябва да го нахраним, наистина се чувствахме малко като в машина на времето. И да, беше забавно за повечето от нас да споделим тези спомени.

Как се развива връзката на Джон и Мери в четвърти сезон?

Залозите се вдигат, защото с всеки епизод ги опознаваме все по-добре, тяхната връзка се задълбочава с всеки изминал ден. Мери все още е едно приятно и свежо допълнение, въпреки, че вече доста време присъства в сериала. Тяхната връзка се развива успоредно, без да отклонява прожекторите от взаимоотношенията в центъра, тези между Шерлок и Джон. Джон и Мери са много щастливи заедно, двамата бяха подложени на изпитания в предишния сезон, на които много двойки не биха издържали, но те ги преминаха успешно, което направи връзката им още по-силна.

Семейният живот на Уотсън пречи ли на работата им с Шерлок?

Мартин Фрийман

Мартин Фрийман влиза в ролята на баща

Джон е много щастлив да има любов в живота си, щастлив е да бъде баща и съпруг, но в същото време приключенията ужасно много му липсват. Аз също обожавам да си стоя в къщи, но ако се задържа повече от месец ставам раздразнителен, снимачната площадка ми липсва и изпитвам огромна нужда да се върна на нея. Смятам, че при Джон положението е абсолютно същото

Смятате ли, че Джон е наясно със скритото минало на Мери?

Този Джон, който публиката вижда, е оставил в миналото всички свои съмнения, приел е фактите и се опитва да постигне вътрешен мир. Но… човек никога не знае. Дори самият аз не знам какво се случва под повърхността, защото по принцип, когато научиш нещо за някого, когото обичаш, това се стоварва изневиделица и трябва да мине известно време, за да бъде възприето. Той не ѝ е простил напълно за това, което е скрила от него, но я обича прекалено силно и желанието му е нещата между тях да потръгнат. Също е наясно, че за двамата е невъзможно да функционират нормално без да имат тръпка в живота си. Мери никога няма да стане от типа майки и домакини, които си стоят в къщи, за да готвят и чистят. Тя просто не е устроена така.

Какво се променя в отношенията между Джон и Шерлок?

Фактът, че Джон е с Мери и вече не живее на „Бейкър Стрийт“ няма как да не промени ситуацията между Джон и Шерлок. Но нямаше смисъл шоуто да продължава ако Джон изцяло се отдаде на семейния живот и прекарва времето си в сменяне на памперси, докато Шерлок преследва лошите сам самичък. Трябва шоуто да си остане в същите релси и това, че в реалния живот женитбата и раждането на дете променят живота изцяло, нямаше как да се случи в нашата реалност. Така че сериалът си остава изцяло Джон-Шерлок-центричен. Истината е, че и в романите на Конан Дойл, Джон Уотсън е този, който поема по своя собствен път.

Как би се развил живота на Джон ако никога не беше срещнал Шерлок?

Джон щеше да остане в апартамента си след завръщането си от Афганистан и да развие собствена практика като личен лекар, по всяка вероятност. Както знаем, Джон е фен на приключенията и силните усещания и вярва, че е минал през ада оцелявайки във войната. Голяма част от хората, участвали под една или друга форма във война, остават с усещането, че нещо им липсва, когато настанат мирни времена. В този ред на мисли, Джон е благословен от съдбата, че Шерлок се появява именно в неговия живот.

Казват, никога не работете с деца или животни. В сезон 4 работите и с двете. Как Ви се стори?

Намирам, че с бебетата нещата са доста лесни, докато с кучетата не бих твърдял подобно нещо (смее се). Обичам кучетата и животните като цяло, обичам и малките деца, но това твърдение не се е появило от нищото. Всеки път, когато чета сценарии, които изобилстват от деца и кучета, се сещам за тази сентенция и затова, че тя не е случайна. Понякога се получават нещата, но като цяло е доста рисковано.

Бенедикт Къмбърбач

Какво е чувството да облечете отново прословутото палто на Шерлок?

Бенедикт Къмбърбач

Бенедикт Тимъти Карлтън Къмбърбач

Прекрасно е, разбира се, но същевременно снимахме по средата на лятото и беше много горещо всеки път, когато го обличах. Но това палто е част от същността на Шерлок, част от неговата екипировка, негова броня.

Как намираме Шерлок, Джон и Мери в началото на четвърти сезон?

Много нови неща се случват, например появява се бебе. Родителските отговорности никога не са били за подценяване, но определено се усложняват, когато са замесени и криминални престъпления.

Джон и Мери стават родители. Какви са чувствата на Шерлок по този въпрос?

Мисля, че Шерлок се отнася с голяма доза покровителство към тях като семейство, но когато става въпрос за новородено, не се чувства в свои води. Надявам се уменията и взаимодействието ми с моите деца да са поне малко по-ангажиращи от неговите! Той изглежда безразличен, което е комично на моменти, но зад всичко това се кмрие дълбока любов. Той е Ангелът-пазител.

Как се отнасяте към създаването на Вашата версия на Шерлок?

Шерлок не е просто Шерлок, той е бил бебе, после дете, след това юноша, млад мъж и чак тогава става онзи 30 годишен Шерлок, който виждаме в първия епизод на първия сезон. Знаем, че той има брат на име Майкрофт и родители, но абсолютно нищо не знаем за неговото детство. Аз лично пожелах да науча всичко за детството му на много ранен етап по работата ни със сценария. Трябва да имаш подкрепяща история, върху която да работиш като актьор, защото не можеш да изградиш образ на базата на грациозни маниери. Това, което аз се опитвам да направя е се информирам подробно относно това кой всъщност е моят герой.

Кое е толкова привлекателно в това, да играеш Шерлок?

Това, което винаги е накланяло везните при моя избор на роли е историята да е интересна за разказване, а аз просто да се изгубя в преживяването. Когато се връщаш към образа на нещо познато, със сигурност се чувстваш по-комфортно до някаква степен, хубаво е да се съберете отново старата банда. Аз не се завръщам много често към дадени роли, а и като се замислите това са 12 епизода, плюс един специален. Не е кой знае какво.

От друга страна мащабът на Шерлок винаги е амбициозен, толкова голям, колкото никой друг не е. Окончателното оформление на това, което произвеждаме е много филмово, с много високо качество и това е от огромно значение. Защото тук не става въпрос да сравняваме само бюджетите за кино с тези за телевизия, но също и времето, с което трябва да се съобразяваме.

Казват, никога не работете с деца или животни. В сезон 4 работите и с двете. Как Ви се стори?

Бенедикт Къмбърбач

Бенедикт Къмбърбач е командор на Британската империя от 2015 г.

Имахме едно интересно куче в първия епизод. Той беше много сладък, но се страхуваше от  града, от твърде многото хора и не беше свикнал да ходи по твърди повърхности. Бяхме в Borough Market, с много хора наоколо, на бетон и асфалт. В сцената, кучето трябваше да завлече Аманда към центъра на Лондон, но на практика на нея и се наложи да го влачи. Беше забавно.

А бебетата са забележителни, аз самият съм баща и знам колко трудно е да се постигне нещо в синхрон с графика на бебето. Процесите се ръководеха от бебето, в снимките с негово участие, което на мен лично ми хареса, защото някак спираш да се взимаш насериозно като професионалист.

Колко от темперамента на Шерлок се задвижва от очевидните недостатъци на другите, а не от собственото му желание за съвършенство?

За мен, голяма част от характера на Шерлок се е оформил от желанието му да бъде свръх човек, когато всъщност е обикновен човек. Да, различен е, но кой не е! Това, което ние наричаме цивилизация на него му пречи и го разсейва от възможността да мисли на безпрецедентното ниво на сложност, на което функционира мозъкът му. Не е вярно, че останалия свят е глупав, просто за да бъде той умен, се налага голяма част от разсейващия го шум да отпадне и така се стига до там, че той неглижира и омаловажа голяма част от случващото се около него. Но това е и неговата най-голяма слабост, защото му пречи да вижда неща, които са точно под носа му.

Сляпото му петно е това, което го прави толкова добър, колкото е. Той има сложни взаимоотношения със света. Нещата трябва да са по този начин, за да може да побеждава, но същевременно това, с което ангажира вниманието си често не му дава да види очевидното. Това е велико от гледна точка на историята, защото хората не виждат някои неща, просто защото той не ги е видял. Но в крайна сметка той не е свръх човек. Напротив, човек е и понякога се проваля.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *