Награди анти- Нобел 2016

В Харвард се проведе проведе 26-тата церемонния по връчване на наградите Иг-Нобел, известни още като анти-Нобелов приз или шнобелови награди. Те са пародия на нобеловите, като номинациите определено първо предизвикват смях, но след това и размисъл. Анти-Нобел лауреатите обикновено са истински учени, но понякога се номинират и псевдоучени, които забавляват с абсурдността си.

мишка

Синтетичните панталони съществено намаляват половата активност

Един от отличените тази година е Ахмед Шафик от Египет, получил отличие заради изследването си върху ефекта от носенето на панталони от мъжки плъхове. Той собственоръчно ушил гащи за гадинките (със специална дупка за опашката), от вълна, памук и полиестер. Ученият установил, че синтетичните панталони съществено намаляват половата активност на животните, заради електростатичните заряди, създавани от синтетиката, докато промяна в поведението на плъховете, обути в гащи от натурални материи, не се променило.

Наградата за биология отива при двама британци. Първият- Томас Туейтс, създал протези, които му позволяват да се движи по подобие на планинските кози, а вторият-  Чарлз Фостър, се опитвал да живее като язовец, видра, лисица и елен. По време на своите експерименти Томас Туейс живял три дни в швейцарските Алпи, като се хранел с трева и се катерел по скалите като планински козел, а Чарлс Фостърпък  копал дупки, спал на тревата и дори ял червеи. Впоследствие  двамата учени  написали книги за битието си съответно на човек-коза и човек-звяр.

Наградата за психология се падна на цял екип от САЩ, Канада, Германия, Белгия и

човек- коза

Трудно е да си животно

Холандия, който поставил задачата да изследва  поведението на 1000 лъжци.Те ги разпитали за това колко често са преиначавали истината през живота си и на тази база  направили рейтинг на ефективността им. Оказало се, че децата лъжат много по-често, като пикът се достига по време на юношеството, за разлика от тях възрастните казвали средно по две лъжи на ден. Изследването показва, че склонността към лъжата намалява с възрастта, макар че някои от по-фините измамници може да са манипулирали резултатите. А за най гениално се смята признанието на учените, че лъжците може и да са ги заблуждавали по време на цялото изследване.

В областта на медицината премията бе връчена на германски учени, които открили, че ако имате сърбеж от лявата страна, можете да се погледнете в огледалото и да се почешете отдясно, за да го облекчите.

Наградата за мир отива при група философи от Канада и САЩ, публикували статия със заглавие „За възприятието и засичането на псевдо-задълбочени тъпотии“. Учените си поставили задачата да изследват начина, по който хората разбират безсмислиците, формулирани така сякаш крият дълбока мъдрост. Както и да отговорят на въпроса : „Умеем ли  да разпознаваме очевидните тъпотии?” В крайна сметка изводът бил: „няма съмнение, че глупостта е реален и закономерен феномен“.

Отличието за физика отиде при изследователи от Унгария, Испания, Швеция и Швейцария, които открили, че белите коне привличат по-малко конски мухи, както и че водните кончета са фатално привлечени от черни надгробни паметници.

Литературният анти-Нобел бе присъден на шведския автор Фредрик Сьоберг, който написал трилогия за събирането на мухи

Приза за икономика  спечели екип от трима изследователи от Нова Зеландия и Великобритания с  изследването си посветено на личността на скалите.

В категорията химия, съвсем изненадващо се наложи германският концерн „Фолксваген“, уличен в скандала „Дизелгейт“  за  манипулация на софтуера на автомобилите си, заобикалящ законите за вредните емисии.

антинобел

Победителите получават премия в размер на 10 трилиона зимбвабвийски долара

Шнобеловите награди са учредени от Марк Абрахамс и хумористичното списание „Анали на невероятните изследвания“ през 1991 г.  Първите церемонии били провеждани в Масачузетския технологичен институт, а сега това става в Харвардския университет в навечерието на раздаването на истинските Нобелови награди. Номинациите пък се присъждат от оксфордското хумористично списание, с участието на студенти от клуба по физика. Самите награди се връчват от носители на истинската Нобелова наградаа, като този път това бяха химикът Дъдли Хершбах, икономистът Ерик Маскин, физикът Рой Глобър и биохимикът Ричард Робъртс. Областите, в които се присъжда Иг-Нобелова награда, може да се променят всяка година.

Наградния фонд също е забележителен. Победителите получиха премия в размер на 10 трилиона зимбвабвийски долара, чийто еквивалент е приблизително 40 американски цента.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *