Наградите Оскар или шифърът на Сокар

Тържествената, осемдесет и деветата церемония по връчване на филмовите награди „Оскар“ вече е факт. Тя се проведе  в Долби Тиътър, в Лос Анджелис и завърши със звезден скандал. Но не с това ще ви занимава Хулиганката! Ще се опитаме да хвърлим светлина върху малко известни или направо неизвестни факти за този холивудски панаир на суетата.

 • Наградата на филмовата академия на САЩ,
   Мечтания "Оскар"

  Звездната награда „Оскар“, която променя съдби.

  известна още като „Оскар“, е най-значиматафилмова награда. Връчва се всяка година от Академията на филмовите изкуства и науки.

 • Академията на филмовите изкуства и науки  е професионална, почетна организация, в която има около 6000 гласуващи лица. Само гилдията на актьорите- членове, наброява  1311, като има най-голям дял в гласуването.
 • Наградата „Оскар” в материално изражение представлява статуетка- фигура на рицар в цял ръст, подпрян на меч.
 • Според общоприетата история някаква библиотекарка на Академията, виждайки статуетката, възкликва: „Досущ прилича на моя чичо Оскар!“ и това дава названието на наградата.
 • Има и друга теория за произхода на името, свързана с мистерията на Кабала. Не е тайна, че една от основните функции на меката на световното кино е да профилира съзнанието на масите. Тоест, чрез филмите и поведението на известните актьори, чрез начина им на живот, по деликатен начин се влияе на подсъзнанието на зрителите, а оттам и на съзнателното им поведение. Наградите „Оскар” само маркират и заострят вниманието върху „важното“. Така, че според хората споделящи тези идеи под наименованието „Оскар”, всъщност е скрито името Сокар. Сокар е древноегипетски бог считан за покровител на мъртвите, на земята и плодородието, а също така и бог на злото, огъня и царството на грешниците. Изобразяван е като мумифициран мъж със зелена кожа (подобно на Озирис), често с глава на сокол. Ето защо е смятан за бог на греха, а какво по-грешно от суетата и зрелището на наградите „Оскар“?!
 • За първи път името Оскар е употребено от Уолт Дисни през 1934 г. в негова реч,  при връчването на 6-тите награди. В пресата това наименование набира популярност в края на 1930 г. Академията приема официално неговата употреба едва през 1939 г.
 • Създателят на Академията на филмовите изкуства и науки всъщност не е американец. Луис Барт Майер  е роден през далечната  1884г. в Минск, Белорусия. За него се знае, че един от първите кинопродуценти, ръководител и основател на цяла развлекателна империя под името Metro-Goldwyn-Mayer (MGM). Идеята за учредяването на Академията на филмовите изкуства и науки се заражда в главата на Луис Майер или L. B. (Ел-Би)  през 1926 г.
  Оскар

  Статуетката е дело на скулптура Джордж Стенли по рисунка на Седрик Гибсън

  Замислена е първоначално като международна институция, но по съвет на адвокатите Майер се отказва от тази идея.

 • На 4 май 1927г. Академията става факт като легална корпорация, след като правителството на щата Калифорния  дава своята благословия. А самото раздаване на наградите идва на дневен ред  през 1929г. като поощрение за кинодейците допринесли за развитието на кинематографията в САЩ.
 • Статуетката е дело на скулптура Джордж Стенли по рисунка на Седрик Гибсън.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *