Nick D’Monicus от Dreg Starz за саундтрака на нощните създания

дрег старз

Just Dreg Starz

Кои сте вие, Dreg Starz?

Dreg Starz е едно логично продължение на Alley Sin, група от която всички настоящи членове на Dreg Starz бяхме част. След три годишна пауза, след като с Аlley Sin имахме възможността да бъдем съпорт на Slash (ExGunsn Roses) през 2013 г. и на  Marky Ramone (Ramones) през 2012г. за два концерта, може да се каже, че натрупахме и солидна фен база в цялата страна. Свирихме като активна концертираща група в почти всички български градове, направихме едномесечно турне из цяла България  в 20 града през 2010 г., няколко участия и в съседните ни Балкански държави. Решихме да се съберем в началото на 2016 г. в почти непроменен състав, но вече и под друго име.

Има ли приключение в събирането на новата/стара банда?

Новосформирането  на бандата се състоя в столичен бар, в типично наш стил. След като аз самият бях прекарал повече от половин година в Холандия, по ирония на съдбата барът носи  името „Амстердам“. Непосредствено преди срещата ни бях изпаднал вече в остра нуждa  да свиря пак с някого. Беше ме налегнал дълбок мрак в тази тъмна, дъждовна страна. Мракът се усеща и в дебютното ни издание  Songs from the gutter”(бел. „Песни от канала“), в ретроспекция и сам го осъзнах. Германия, където живея и работя вече повече от четири години, е доста по-добре от към време, слънцето се показва по-често…

Та в бар „Амстердам“, след куп душевни излияния от моя страна в стил колко имам нужда пак да свирим заедно, солидно количество изпит алкохол във всякакви цветове, решихме да започнем пак да свирим заедно и да не оставяме и този път нашият рок н рол влак да тръгне без нас независимо, че сме в различни държави.

Защо решихте да промените името си?

Причините за новото име дойдоха може би на първо място заради: смяната в стила ни и липсата на един от основателите на Alley Sin в този състав (за период от около 3 години в Alley Sin бяхме 5 човека, 2 китари, бас, барабани и вокал(аз), вече сме само квартет, аз поех обратно ролята

 Nick D’Monicus

Ако на някой му хареса как се чувстваме ние и настроението, което придаваме с музиката си, е добре дошъл в клуба на странните весели черно-романтици.

на китарист/певец, както и първоначално беше в Alley Sin.) Но не и на последно място всичко това, новоформирането ни, новото име, тригодишната пауза, която направихме, се случи и се дължи и на моето отсъствие от България от 2012 г. до днешна дата.

Dreg Starz ми дойде като идея за име съвсем случайно. Мислихме дълго най-различни варианти, които така и не се харесваха на всички. Имаше дори и имена на оръжия за нинджи… Какво ли не ни идваше на главата! Един ден гледах автомобилно предаване по телевизията в Германия и там даваха репортаж за  Drag Racing, вид състезания с изключително бързи коли, които буквално „летят“ във въздуха от скоростта, която вдигат. Влязох в нета, написах „Drag racing и един от първите резултати беше Drag Star, модел пистов мотор на Yamaha. Хареса ни по благозвучие, и решихме да променим някои букви в двете думи и да добавим множественото число на Stars, но изписано със Z, чисто от визуална гледна точка, поради огледалните S и Z в логото ни. Само по себе си името ни не значи нищо, ако тръгнем да го превеждаме буквално, би означавало:  „отрепки/утайки/утаечни“ звезди. В последствие дойде и идеята за логото със звездата.

Кои са членовете на Dreg Starz в момента?

Nick DMonicus(Никола Стоянов) – китари/основни вокали

Van Dal(Иван Гемижев) – китари/беквокали

S.A. Decay(Стефан Абаджиев –бас/беквокали

Blagg OBeast(Благовест Петров) – барабани.

Нека  да поясня и защо носим псевдоними. Със Стефан /S.A. Decay/, нашият басист, сме големи фенове на хорър пънка и хорър комиксите. Имайки псевдоним в банда като нашата, ако искате ни сложете етикате дарк рок, дарк Рок ‘н Рол или просто хард рок с мрачни влияния, или просто Рок ‘н Рол,  това допринася много за изграждането на всеки един от характерите в групата. Моят псевдоним например Nick DMonicus е от комикс на Marvel Doctor Demonicus, голям фен съм на почти всичко на Marvel, екранизирано или не.

Изглеждате леко нестандартно за стандартни звезди (усмихва се)

dreg starz

В екшъна

Не мисля, че изглеждаме брутално, просто сме намерили някакъв стил на обличане, предимно в тъмните тонове. Не знам лично, какво си мислят хората като ни видят, но не изглеждат особено стъписани, обратното дори са доста екзалтирани и се кефят, куфеят по концертите ни. Не ги е страх да се доближат до нас или да ми стиснат ръката след концерт и да ми кажат, че им харесало това, което правим. Много е важно да кажа, че ние НЕ сме вампири или зомбита! Просто ни харесва да представяме нещата през такава призма! За какво друго ни е изкуството, ако не се изразяваме чрез него небуквално, а така, че всеки да търси и намира в него своя смисъл.Все пак ако искаш да предадеш някакво настроение на даден вид изкуство, то всички изразни средства в него трябва да са в синхрон, затова и имиджът ни е такъв. Стремим се да има цялостност на групата на всички нива, търсейки мрачния Рок ‘н Рол, който пък сам по себе си е веселяшка музика. Това е и контраверсията при нас. Мисля, че за сега на експериментално ниво ни се получава.

Аз съм много шизофреничен човек, зодия Близнаци, но и престоят ми в чужбина, на север, в мрака ме промени доста. Израстването ми като музикант, хем ми е весело, Рок ‘н Рол и хем меланхолично, мрачно…  Странна работа, може би и заради това песните ни носят и от двете в себе си. Ако на някой му хареса как се чувстваме ние и настроението, което придаваме с музиката си, е добре дошъл в клуба на странните весели черно-романтици.

Т.с. Dreg Starz свирят веселяшка музика.

Музикалният ни стил и с Alley Sin винаги е търпял метармофози през годините. Започвайки като пънк ‘н рол група и стигайки до осемдесетарски слийз. Винаги обаче сме оставали верни на рок ‘н рол фийлинга в песните ни, без значение дали сме били повече пънк, глем, блус, хардрок или хеви метъл, сме запазвали съзнателно или не Рок ‘н Рол структурата в парчетата.

Аз съм автор на музиката и текстовете на всички песни в двете банди. Все още на живо изпълняваме някои от песните на Alley Sin, но вече с коренно различен аранжимент, по-тежък като звук. Трите парчета, които издадохме с Dreg Starz в началото на октомври тази година, бяха абсолютен експеримент за мен като вокална бленда. Исках  да придам, но така и го чувствах,

Анди Михов

Анди Михов, режисьорът на “Children of the night” , в ролята на Дявола.

по-мрачно настроение чрез вокалните линии. Аранжиментът  на парчетата е доста по-тежък/метализиран като звук в сравнение с Alley Sin. Текстовете, които написах за песните, също носят мрак, черна романтика, нещастието на вампира/немъртвия, невъзможността на нощните създания, деца, каквито сме да останем след изгрева при своята любима…Tова последното е вече на майтап разбира се, но за него (вампира и любимата) се разказва наистина в “Children of the night, парчето, към което заснехме видео клип.

Заглавията на песните говорят дори сами по себе си за това, Talking to the deadнапример. Swinging bottles е последното от трите парчета, в което се разказва за двама самотни пияници, загубени в нощта вампири. Оставяйки винаги само двамата в края на всеки купон, единственото, което могат да направят със себе си като забавление е да се замерят един друг с бутилки и да пият до припадък, но вампирите не могат да се напият, това е едно от проклятията им.

 

Жоро Пентаграма е Бог в първия клип на DREG STARZ

Популярният дизайнер, Жоро Пентаграма, даде поредното доказателство за екзотична оригиналност, влизайки в ролята на Бог. Проектът е на дарк рок бандата DREG STARZ, а Пентаграмът е с главно участие в първия им видео клип „Children Of The Night”.

Момчетата (Nick D’Monicus – основни вокали/китари), Van Dal – китари/бек вокали), S.A. Decay – бас китари/бек вокали и Blagg O’Beast – барабани),   които подгряваха емблематичния китарист Slash от Guns ‘n Roses през 2013 г., тогава под името Alley Sin, правят сериозна заявка за завръщане на твърдата сцена, пресъздавайки илюзорната среща на „нощно създание” с неговата  „избрана жертва“. “Като автор на музиката и текста на песента, държа да отбележа, че фразата „деца на ноща“ е на първо място в преносен смисъл – споделя фронменът на DREG STARZ , Nick DMonicus. Идеята за текста ми дойде от там, че с бандата се виждаме, свирим, репетираме, излизаме и се забавляваме предимно вечер. През деня всеки е отдаден на други ангажименти, но за нас музиката е средството, което ни  сплотява и ни кара да се чувстваме на 100% себе си. Тя е това, в което истински вярваме“. 

Екипът, пресъздал историята по ноти е повече от интересен: Идеята зад видеото е на награждаваната английска филмова компания Before Dawn Productions. Режисьор и продуцент е българинът, живеещ в Лондон, Анди Михов. Оператор и монтаж Val Volegna от „12 Капки Олио“. Клипът е заснет в колаборация с известни български алтернативни модели, фотографи, и блогъри – Mirsea’s Wonderland, геймърката, водеща и модел LEXIE, Антония Гласкова, N. Carmine, V4Poison, Bradabrat, английската фетиш и латексова дизайнерка Am Statik. В главната роля е красивата и енигматична Ния Виячева.

Video Story:

„In the dark…

We’re children of the night.“  

„В мрака…

 Ние сме деца на ноща.“

 

Има хора, които през деня са едни, а вечер се преобразяват! В мрака на нощта те показват истинската си същност.

Главен персонаж в историята на видеото е ЕВА (Ния Виячева), която Господ (Жоро Пентаграма) създава, за да даде на АДАМ (Владимир Балканов), неговият роб, ново занимание. Но ЕВА избягва от РАЙСКАТА ГРАДИНА! Оглежда се в счупени огледала и не може да разбере, коя е тя всъщност, докато не се среща с ДЯВОЛА (Анди Михов). Сатаната, в образа на ЗМИЯТА, предлага на Ева избора на свободата, като й  дава да вкуси от ябълката на познанието.

Пресъздавайки този откъс от Библията, макар и в различна светлина, клипът носи в себе си идеята за метаморфозата, която ни помага да намерим истинската си същност.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *