Обама, Блумбърг и Борисов в играта на политиците

Michelle LaVaughn Obama

Мишел Обама в тийнсериала „Ай Карли”.

Често животът на политически фигури интригуващо влиза в сериалите. А понякога и самите политици влизат на живо в сериалите. Те не са актьори, но дори и най-малката им поява в кадър предизвиква еуфория сред зрителите и дава кислород на рейтинга.
Завидна кариера на телевизионния екран има настоящата първа дама на САЩ Мишел Обама. Ако не се знае, че е съпругата на президента, непреднамереният зрител със сигурност би я взел за новата холивудска икона. Личността на Мишел умело се вплита в сюжета и тя най-често представлява себе си, но попаднала в различни ситуации с героите от историята. В комедийната поредица „Паркове и отдих” например първата дама „случайно” се среща със забавната чиновничка Лесли (Ейми Полър). На екрана Мишел й вдъхва кураж да напусне малкия град и да отиде в Национална служба „Паркове и отдих“ в Чикаго. Президентшата обаче не просто е „храстче”, а използва участието си в този сериал, за да пропагандира кампанията си против затлъстяването и здравословното хранене на децата в училище. От своя страна главната актриса Ейми Полър се включва във всички следващи събития от инициативата, за да подпомогне с популярността си дейността на Обама.
Но участието на Мишел в „Паркове и отдих“ не е прецедент. Всъщност това е сериал с рекорден брой „политически играчи” и в него епизодично участват: вицепрезидентът Джо Байдън, сенаторът от Аризона Джон Маккейн, калифорнийският сенатор Барбара Боксър и бившият главен секретар Олимпия Сноу. Голямата цел на продуцентите обаче е в шоуто им да влезе Хилари Клинтън, но за момента съпругата на Бил деликатно отклонявала поканата.
Да се върнем на Мишел. Нежната част от семейство Обама никога не отказва участия в събития, свързани с деца. Тя влиза в забавното детско предаване „Улица Сезам” и тийнсериалите „Джеси” и „Ай Карли”. В историята за Карли сценаристите създават персонаж специално за нея. Обама влиза в ролята на актриса, но използва образа си, за да рекламира проекта „Джойнинг форсис“ в помощ на американските военнослужещи. Също в подкрепа на униформите Мишел се появява и в сериала „Нешвил”. Там тя играе себе си, като царствено се появява на благотворителен концерт в подкрепа на военни и ветерани.
Друга фигура, която обича режисирано да застава пред камера, е бившият кмет на Ню Йорк

Chris Noth

Майкъл Блумбърг с Крис Нот в „Добрата съпруга”.

Майкъл Блумбърг. Самият той е достатъчно колоритен, за да даде хляб на някой политически трилър, и може би заради това избира подобен жанр за своя екранен блясък. Преди година Блумбърг влиза в драматичния сериал „Добрата съпруга”, където кадърът запечатва как реалният политик поздравява прокурор Питър Флорик (Крис Нот), печелещ изборите за губернатор. Кметът играе себе си и в друга популярна поредица с Алек Болдуин в главната роля. В „Рокфелер Плаза 30” Майк Блумбърг награждава Денис Дъфи за това, че е предотвратил катастрофа и е спасил човешки живот. Сцените, в които влиза ексградоначалникът на Ню Йорк, са винаги патетични, бляскави и поддържащи идеалния му имидж. Блумбърг е богат, успял и като магнит за жените. Затова и шамарът, който получава от четирите най-популярни дами на модерния сериен живот, идва наистина неочаквано.
През 2007 г. политикът е поканен за епизодично участие във филма „Сексът и градът”. Събитието е бомбастично и чакано с нетърпение от феновете. Светските хроники гърмят за изявата на кмета в сюжета, но… името му така и не се появява във финалните надписи. Блумбърг приема ситуацията мъжки, ала не пропуска при своите обществени изяви да „клъвне” падането си от екран с кисело чувство за хумор. Особено цитирани са думите му пред студенти в Колумбийския университет, където след своята лекция относно развитието на инженерството казва: „Този научен форум съвпада с премиерата на един филм за четири независими и бляскави жени. Между другото, аз първоначално бях поканен за участие в „Сексът и градът“, но после изрязаха моята сцена. За съжаление се оказа, че продуцентите искат повече секс и по-малко град. Чудесно. Те губят.” Въпреки че Майкъл Блумбърг се появява в рейтингови поредици като „Закон и ред” и „Стажантът”, явно суетата му е наранена от липсата му в (да си го кажем) най-популярния женски сериал за всички времена. Допълнителна сол в раната посипва и фактът, че действителен кмет на Ню Йорк в „Сексът и градът” има, но това е Едуард Кох, снимал се през 2001 г. в четвъртия сезон на еманципираната сага.
Без да се явява на кастинг, друг от градоначалниците на Ню Йорк също намазва от телевизионната слава. Рудолф Джулиани играе себе си в сериалите „Закон и ред”, „Шоуто на Бил Козби” и “Психотерапия” – проекта, в който Чарли Шийн се завърна след „Двама мъже и половина”.

Diana Lubenova

Бойко Борисов до Диана Любенова в „Забранена любов”.

Излиза, че да си кмет на столица, върви с приятна телевизионна кариера и кои са българските сериали, за да не отбележат тази тенденция. През 2008 г. Бойко Борисов, все още кмет на София, влиза в сериала на Нова тв „Забранена любов”. Според сценария Борисов играе себе си и като кмет е поканен на благотворителния прием на Анастасия Константинова (Дияна Любенова). При влизането, след куртоазните целувки Анастасия го пита дали ще се кандидатира за премиер. Бойко се навежда към ухото й и прошепва, че ще каже, но само на нея. Зрителите тогава не научават отговора, защото в действието се намесва журналистката Цветанка Ризова (играе себе си), която подхваща разговор с кмета за това как политиците трябва да участват в благотворителни проекти, и то не само по Коледа.
Друг атрактивен политик, изкушен от екшъна пред камера, е бившият депутат Павел Чернев. През 2010 г. неговата съдба в „Мисия Лондон” бе да бъде убит погрешка от фолкзвездата Андреа. Това не сломи стремежа за арт изява на Чернев и три години по-късно той премина в екранна атака във серийното реалити „ВИП брадър“. Там пък се впечатли от друга фолк певица – Лияна, и медиите не спестиха предположения, че е влюбен в нея. Лили отрече между двамата да има нещо повече от приятелство, твърдейки, че обича единствено дъщеря си Дениз.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *