Огнян Герджиков – професор и в бодиарта

На откриването на изложбата си АнтивирусНо в Къщата на София Иван Яхнаджиев събра съцветие от интересни личности

Художникът-авангардист Иван Яхнаджиев

С няколко мазки на четката проф. Огнян Герджиков (експремиер и бивш председател на Народното събрание) превърна бодиарта на Иван Яхнаджиев върху изваяното тяло на Изабел Христова в истински шедьовър. Тази подхвърлена от именития юрист шега обиколи присъстващите в Къщата на София като Мексиканска вълна, за да се върне обратно при главните участници в пърформанса.

А те се забавляваха истински! Художникът-авангардист бе избрал да нарисува върху световната и европейска шампионка по джудо, сумо и самбо своята версия на коронавируса. А тя бе невероятно пъстра и окичена с шарени помпони, златен варак и брокат. Точно като идеята на изложбата АнтивирусНО – да противостои на пандемията с искрящи цветове и ведро настроение. Проф. Герджиков споделя оптимистичния поглед на Яхнаджиев и жизнерадостно позира с четка и палитра. Видният правист не за първи път се пробва в рисувалното поприще. Преди години той твори върху голата атлетка Мерлин Арно при премиерата на книгата на Магдалена Гигова „Новите пътешествия на Маги от Магелан“.

Изпълняващата ролята на красиво живо платно за бодиарта Изабел Христова не е професионален модел, а работи в Детска педагогическа стая с малчугани с психически проблеми, но се справи блестящо и с позирането в хладната привечер по бански, и с прикованото в нея внимание.  Дизайнерката на бельо и бански Антоанета Кисимова сътвори специално за Изабел прилепващо по тялото й трико.  Красавицата има цяла торба медали от европейски и световни първенства по джудо и самбо, както и от състезания по неолимпийски стилове борба като алиш и казах куреш.

Откриването на сезона в Къщата на София бе съобразено с правилата на социалната дистанция и за да се избегне струпването на хора продължи от 17 до 20 часа. Време напълно достатъчно голяма част от картините на Иван Яхнаджиев да потеглят към частни колекции. Ще се наложи  художникът да донесе нови от ателието си, за да не стоят бели петна по стените на експозицията, която приключва на 16 юни.

Актьорите Ирен Кривошиева, Боряна Павлова,  Роси Русева и Дидо Мачев се забавляваха със „снимачни етюди“ като позираха пред картините.  Художничката Лили Сотирова, поппевците Роси Рос и Александър Александров-Алекс, а десетки журналисти, приятели и почитатели поеха пъстър антидот срещу унинието и скуката от платната на художника. Всеки, който иска от живителната доза красота ще може да я съчетае със споделена с приятел напитка в арт-кафето, което отваря врати в Къщата на София.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *