Проклятието на известните

Проклятието на известните или когато звездите дърпат дявола за опашката

Бързи и яростни

Карай или умри – думи станали пророчески за безупречния късметлия на пътя Пол Уокър.

Карай или умри” – това казва Вин Дизел преди решаващата гонка в „Бързи и яростни”. Поредицата, издигна в култ високите скорости и  накараха милиони почитатели да подражават на главните герои, Доминик (Вин Дизел) и Брайън (Пол Уокър). Карай или умри – думи станали пророчески за безупречния късметлия на пътя Пол Уокър. По ирония на съдбата на 30 ноември 2013г. момчето, което така добре владееше автомобила на екрана загина в катастрофа. Червеното „Порше”, шофирано с бясна скорост от приятеля му Роджър Родас, се забива в крайпътно дърво и съвсем не като на кино, героите в автомобила загиват. Изгарят като факли. Феновете са съкрушени, а слуховете: че никой не желае да заеме прокълнатата роля на Уокър, така както никой не искаше да поеме ролята на Брандън Лий в „Гарванът”.

Проклятието на рода Лий – През 1994 г. Брандън Лий, синът на легендата Брус Лий, влиза във филма „Гарванът”, за да не излезе никога от него. Краят настъпва на снимачната площадка, където по сценарий трябва да бъде застрелян. Някой, незнайно как и незнайно защо зарежда истински куршуми в бутафорния револвер. Брандън загива осем дни преди да завърши филма и няколко дни преди да се ожени за годеницата си. Смъртта му е толкова неочаквана, че веднага завързва низ от слухове. Най- върлият от тях е, че още като ученик врачка му предсказва кратък живот, защото родът му е прокълнат. И проклятието е заразно. За това не е чудно, че нито един актьор не иска да довърши ролята, а кадрите все пак финализират високо платени двойници на Брандън.

Съмненията че има прокоба над рода Лий тръгват още след загубата на бащата. Официално най- голямата

Брус Лий

Брандън загива осем дни преди да завърши „Гарванът“ и няколко дни преди да се ожени за годеницата си.

звезда на източните бойни изкуства умира от мозъчна едема и точно където свършва живота започва легендата за Малкия дракон. А тя гласи, че Брус Лий е убит, защото е издал пред света тайната на кунг фу. Привържениците на мистиката вярват, че той е повален с прокобен удар, довел до неизбежна смърт след няколко дни. Тази идея използва Куентин Тарантино за да убие своя Бил в „Убий Бил”. Спомняте ли си момента, когато Ума Търман (Булката) удря само веднъж, но светкавично, с върха на пръстите Дейвид Карадайн (Бил). Той прави три крачки, пада и умира. Е, това е онзи отлагащ, но фатален удар от легендата, който се оказва проклятие за … самия Дейвид Карадайн. Няколко години след тази роля, актьорът е намерен мъртъв в хотелската си стая. Естествено обстоятелствата са мистериозни, защото няма как по друг начин да се нарече кончината на голия актьор с въжета, завързани около врата и гениталиите му.

Проклятието на супер героите- В началото на тази година от „Уорнър Брос” обявиха, че най- накрая са открили подходящия актьор, за ролята на Супермен. Смелчагата е Хенри Кавил и дано носи червен конец на ръката си като щит срещу проклятието на супер героите. От него страда Кристофър Рийв, първият който облича екипа на Супермен. Той се слави като отличен спортист и професионален ездач, което му помага да бъде предпочетен сред 200 кандидата за ролята. Супер силите от екрана го правят световно известен, но не го предпазват от фаталното падане от кон, което го парализира за цял живот. Слухът, че има нещо съдбовно в историята отказва актьори като Никалъс Кейдж, Брендън Фрезър и Джош Хартнет от предложението да наметнат червения плащ, а Аштън Кътчър директно заявява, че е фаталист и се страхува.

Жокера

След смъртта му негови приятели си спомнят как опитвали да го откажат от ролята, защото е прекалено грозна за красавец като него, но Хийт не обръща внимание.

Трагична се оказва и ролята на Жокера в друга сага за супер герои. Батман може да е любимец на децата, но прокобата, която витае около него съвсем не е за детските сънища. През 2008 г. след поредната серия за Черния рицар се случват редица зловещи съвпадения: човек от екипа загива по време на снимките, като катастрофира с Батманобила; Морган Фрийман (Лушъс Фокс във филма) претърпява тежък инцидент с колата си без да е употребил алкохол или наркотици; Крисчън Бейл (Батман) е арестуван след необяснимо нападение над майка си и сестра си. Но невъзвратимото се случи с Хийт Леджър, сложил заради „Батман” маската на Жокера. Хийт умира от свръхдоза успокоителни, а малко преди това признава, че ги взима, защото не може да спи- Жокера го преследва постоянно. След смъртта му негови приятели си спомнят как опитвали да го откажат от ролята, защото е прекалено грозна за красавец като него, но Хийт не обръща внимание. Толкова бил погълнат от идеята да покаже лудостта на героя си, че постепенно и лудостта, и идеята го поглъщат напълно. Когато питат режисьорът Кристофър Нолан защо се спира на Леджър за зловещата роля той отговаря: „Защото е безстрашен.“ Заради това получава „Оскар”. Посмъртно.

 

 

 

 

 

 

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *