Протести с въображение

протестиКитайското проклятие „да живееш в интересни времена“ се сбъдва и в Румъния. Само преди седмица  българските зрители, свикнали да подсмърчат с Джихан Гюрпанар в „Твоят мой живот“, сега усилват звука на материалите от Букурещ. Румънците изкараха и децата си на барикадата, защото нали за тях го правят, заради тях протестират…Емблематична стана снимката на детето, с плакат: „Памперсът ми е по-чист от мустаците ти“… Изобщо модерно е не просто да се стачкува, но да се прави с въображение!

Най-забавните протести

През 2009 г. животновъди в Брюксел, недоволни от изкупните цени, използват добитъка с неповторима ексцентричност. Като орда те излизат, редом до своите крави и пръскат полицаите с мляко директно от вимето. Още по- смахнато протестира корейският фермер Ан Санг. През 2006 г. той изказва своето гражданско недоволство от претенциите на Япония към островите Лианкур, като покрива тялото си със 187 пчели. Броят на жужащите символизира оспорваната територия от 187 кв. м.

Как го правят жените?!

Държавата е Корея, а провокацията идва от жриците на любовта, негодуващи от закона забраняващ най- древната (и честна, според тях) професия. Проститутките правят седяща стачка по улици и площади, закрили лицето си с маска.

Колкото и да е странно, консервативна Турция също се слави с нежен протест-този на туркините от провинция Сирт. През 2001 г. домакините там въстават срещу мъжете си, които не се грижат за градския водопровод. Жените излизат с плакати и ултиматум, че ако не се оправи ВИК-то, няма да има редовен секс. Ефектът бил моментален. Положителен резултат има и „стачката на кръстосаните крака“ на жените от Перейра, Колумбия. Дамите обявяват „сух режим“, заради навика на мъжете им да решават и най- дребните спорове с убийство. След няколко месеца кметът на града отбелязва, че протестът има резултат и криминалната статистика го доказала.

Без подобен успех, но много ефектна и с голям отзвук е стачката на унгарските блондинки през 2008 г. На русите жени им писва от снизходителното отношение и като един се вдигат с плакати: “Ние сме блондинки, а не тъпачки“  и „Блондинки против дискриминацията“. Хиляди русалки се събират пред сградата на парламента в Будапеща, с искане да се забранят мерзките вицове, така както се случва с тези за евреите и негрите. Макар и безрезултатен протестът остава в историята

протести

Момичетата от „Фемен“

като най- красивия бунт.

Голата истина

Нуди- събитията имат своя запазена марка и това са момичетата от „Фемен“. Организацията е известна с топ лес изявите си, а активистките изписват повода за недоволство по телата си. Нали си спомняте как се съблякоха в Париж, на сбогуване с папа Бенедикт 16-ти.

Дрехите се свалят и при „Голите велосипедисти“. Това са екоактивисти, които протестират карайки колело без дрехи. Те се стремят да откажат света от бензина. Всъщност еколозите са едни от най- изобретателните бунтовници. От идеите им без малко да пострада лично и бившия министър – председател на Обединеното Кралство, Гордън Браун. През 2008 г. той връчва награда за социална дейност на 24-годишния Дан Глас. Дан обаче е намазал ръката си със силно лепило и опитва да се залепи за дланта на Браун. Това е неговия начин да се опълчи срещу изграждането на трета писта на „Хийтроу“.

Протести със съвест

Емблематична е и стачката на италианските летци от началото на 20 век. Недоволни от условията за работа, екипажите започват да изпълняват задълженията си изключително съвестно, без да пропускат и най- малкия детайл. Спазвайки стриктно всички бюрократични изисквания полетите намаляват двойно и работодателят е принуден да отстъпи. От тогава тази форма на протест се нарича „италианска стачка”.

Подобен трик правят и стюардеси от Хон Конг, желаещи по-високи заплати. Те отказват да поднасят алкохол на пасажерите, а само се усмихват любезно. Работници от Русия пък стачкуват като за ден не ходят на работа, при това без да нарушават закона. Масово демонстрантите се възползват от полагаемия почивен ден, след като даряват кръв- дейност полезна за обществото и протестнанасяща много вреди на работодателя.

Сарказъм в плакатите

Наред с нестандартните форми, протестиращите с въображение блесват и със  запомнящи се лозунги. В Македония: „За идеали, гинат будали”. В Русия: „Само труда ще направи от депутата човек”. От Америка: „Имате право да мълчите! Парите ви сами говорят за вас.” Иран: „Иранизъм против ислямизъм.” Във Франция: „Забранено е да се забранява!” В Англия: „Обща борба- обща страна.” „Онанист”- надпис под портрета на всеки от кандидатите за парламентарни избори през 2010 г. в Лондон. „Да бомбандираме за мир е като да чукаме за девственост”- лозунг против войната в Близкия Изток. В България: „Буда, ние не сме будали“ и „Дъмблъдор не би позволил това“.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *