Риалити формати-реалната история.

reality show

Реалити формати или реална пропаганда?!

Според официалните данни историята на риалити жанра започва в САЩ през 1948 г. с тв сериите „Скрита камера“. Идеята за тях идва след небивалата популярност на радиопредаването „Скрит микрофон“, записващо реакциите на случайни хора в неочаквани ситуации. И ако това са родителите на съвременните шоута, запознайте се и с техните „дядо и баба“ – Ханс и Хели. След щурма на Берлин през 1945 г. победителите се натъкват на неочаквано богатство: хиляди филмови кутии със записи на телевизионни програми. Малко известен факт е, че сред немската продукция се открива и първообразът на първото риалити – „Семейни хроники – вечерите на Ханс и Хели“! Снимките показват живота на млада неактьорска двойка – разговорите, разходките, скандалите, интимностите. Специалистите, които изследват лентите, са изненадани от идеята, запленени от сюжета и уверени, че Ханс и Хели са документирани с основната идеологическата задача – да покажат на младите германци „правилния начин на живот“ почти 50 години преди появата на първото истинско и шумно рекламирано риалити.
Рождението на жанра е свързано с холандския театрален продуцент Юп ван ден Енде и медийния магнат Джон де Мол. През 1994 г. те създават фирмата „Ендемол“ (Endemol) и опитват да пробият с различни тв проекти. Повечето от тях имат нисък рейтинг, но всичко се променя през 1997 г. Тогава Юп, борейки скуката с всекидневната преса, прочита за американския научен експеримент „Биосфера 2“. В него 8 мъже и жени са изолирани под огромен купол в продължение на 3 години. Те трябва да поддържат екологичния баланс и да докажат възможностите за съществуване на хора в затворена система. Ван ден Енде е впечатлен от това, че наред с битовите проблеми при „затворниците“ се наблюдават и психични изменения. В резултат на този акцент през 1999 г. по холандския тв канал Veronika се появява първият „Биг Брадър“ (Big brother)! Заглавието е алюзия с романа на Оруел „1984“, където Големия Брат вижда всичко.
В първия „Биг Брадър“ влизат 10 мъже и жени на възраст между 22 и 49 години. Заснети са 10

Big brother

Big brother вижда всичко.

000 часа, от които всекидневно се излъчват 35 минути. По това време всеки пети холандец следи шоуто, а на сайта на предаването са регистрирани 58 млн. посещения. Излъчената реклама носи на „Ендемол“ 7 млн. долара.
Впоследствие форматът се разпространява практически по целия свят и макар че във всяка държава се изменя в зависимост от местните особености, основната идея остава непроменена – да наблюдаваш живота на непознати хора, затворени в общо пространство.
Официално сценарий за риалити не съществува, но никой опитен продуцент няма да разчита случайността да направи рейтинга. Още по време на кастинга организаторите подбират най-активните, разкрепостени, неуравновесени и манипулируеми претенденти. Голяма роля при избора играят и психолозите. Всъщност присъствието на психолог в екипа става задължително след шведското издание на „Сървайвър“ (Survivor) през 1998 г. Тогава една от участничките, изгонена от своя отбор, се самоубива две седмици, след като напуска шоуто. Историята помни и още неприятни инциденти: в щатския формат разгневен съквартирант напада друг с кухненски нож, а британската учителка Лиса Еванс е уволнена след участието й в риалити проект. Училищните власти не могат да устоят на родителското възмущение, че децата им се образоват от жена, която се разголва по телевизията.
И ако англичаните се възмущават от семпли нуди сцени, холандците упорито продължават да експериментират с нервите на своите зрители. През 2005 г. се появява шоуто Spuiten en Slikken (своб. прев. „Свърши и гълтай“). В него единият от водещите, 26-годишният Филемон, употребява наркотици и прави секс на живо, а после разказва за своите усещания. В същото време вторият водещ – Тиес, разпитва гостите в студиото за предпочитанията им в любовната или наркосферата. Съвсем естествено шоуто се сблъсква с вълна от негодувание, но либерална Холандия не спира програмата. Самият продуцент Сйорд ван ден Броек признава, че някои от гледките са шокиращи, но точно те ще накарат младите хора да се замислят, преди да започнат да практикуват показаните сцени.

sex

Всъщност хората обичат да гледат не това, което им харесва, а това, което ги възмущава.

Унгарците също се записват в тв хрониките със скандален експеримент. През 2007 г. стартира шоу, което показва живота на проститутките в най-откровените му подробности. Въпреки високия рейтинг риалитито е свалено от ефир в резултат на масовото недоволство. Тогава продуцентите разбират, че всъщност хората обичат да гледат не това, което им харесва, а това, което ги възмущава.
Но може би приза за най-шокираща идея печелят отново холандците и проектът им „Големия донор“. Младата Лиза е смъртно болна. Сюжетът разкрива пътя до нейното решение на кого от трима претенденти да дари здравия си бъбрек. Чакащите трансплантация се опитват всячески да й се харесат, а в решението си жената е съветвана от зрителския вот. Програмата буквално взривява Холандия, като ангажира над 90% от зрителите. Скандалното риалити се обсъжда дори в парламента, но властите не посмяват да го закрият. Екипът излиза с железен аргумент – шоуто е в полза на обществото, защото насочва вниманието към проблемите на донорството. Всъщност по-късно продуцентите признават, че както Лиза, така и реципиентите са подставени лица, но това не пречи „проблемите на донорството“ да им донесат приход от над 10 млн. евро.
Разбира се, риалити форматите имат и своите бляскави герои, които печелят с усмивка и стават звезди буквално за една нощ. Носителката на „Грами“ Кели Кларксън (Kelly Clarkson) е първият финалист в музикалното шоу „Американ айдъл“ (American Idol); нашумялата тийнизпълнителка Карли Рей Джепсън (Carly Rae Jepsen)е лице на „Канадиан айдъл“ (Canadian Idol), а през 2000 г.

No Angels

Люси Дяковска и No Angels.

немското шоу „Попстарс“ (Popstars) се печели от 5 момичета, които сформират групата “No angels” с лидер плевенчанката Люси Дяковска. Но може би най-популярният „продукт“ на риалити форматите е Ким Кардашиян (Kim Kardashian).
Ким участва в шоу, наречено „ Семейство Кардашиян“, показващо живота на нейната фамилия, както и в различни други тв проекти. През 2010 г. тя е най-високоплатената риалити звезда с приход от 6 млн. долара, като по нея въздишат освен зрителите и много популярни лица (особено след като „случайно“ в нета изтече видео с домашното й порно). След като надлежно обсъди любовните си авантюри във всички възможни предавания, Ким вече сложи точка в розовото си тефтерче до името на знаменития рапър Кание Уест (Kanye West). В момента те са най-горещата двойка на Америка, като тя продължава да показва дупето си при всеки фото-изгоден повод, а той галено я нарича: „моята перфектна кучка“.
И ако Ким разбива със своето сексапилно тяло и красота, друга една риалити находка спечели зрителските сърца с прекрасния си глас и… грозота! През 2009-а Сюзън Бойл (Susan Boyle)решава да се яви на кастинг в шоуто „Великбритания търси талант”( Britain’s Got Talent ) и завинаги променя представата за поп звезда! Кадрите, в които тя пее „I dreamed a dream ”, отдавна вече са легендарни след милиарди превъртания в мрежата. Публиката, която посреща с насмешка 47- годишната (тогава) шотландка с вид на неподдържана домакиня, първо онемява, а после избухва в диви аплодисменти веднага щом Сюзън отваря уста! Журито е възхитено! 17.3 млн. британци гледат финала, уверени в успеха на своята нова любимка, но каква е изненадата, когато тя остава на второ място! Съмненията в предрешен вот не успокояват Сюзън и тя дори постъпва за кратко в психиатрична клиника. Никой обаче не може да й отнеме международната слава, помогнала й да сбъдне друга своя мечта – да пее пред папа Бенедикт XVI. Сюзън печели и още една трудна битка – тази за одобрението на добермана сред хората, оценяващи риалити звездите – Саймън Кауъл (Simon Cowel)!

Simon Cowell

Известен като „Г-н Гаден“, Кауъл е най-популярният член на жури в риалити формати.

Известен като „Г-н Гаден“, Кауъл е най-популярният член на жури в риалити формати. Той е безцеремонен, жесток и нетактичен в оценките си към участниците. Не е прецедент да каже: „Това беше една от любимите ми песни… но вече не е!“ Самочувствието му позволява да критикува и вече утвърдени звезди: „Лейди Гага е най-скучният изпълнител в света!“ Освен остър език Саймън явно притежава и блестящ бизнес ум, защото сам създава риалити формати („Х- фактор“, „Америка търси талант“, „Обикновени хора пеят със звезди“, „Американски изобретател“ и др.). Той е толкова емблематичен, че си спечелва признанието на медиите: „Ние живеем във времето на Саймън Кауъл!”, а автобиографията му заимства заглавието си от неговото любимо: „Не искам да бъда груб, обаче…“ Колкото и груб да е, жените са луди по него най- малкото защото е баснословно богат. По приходи от хората в бранша с него може да се мери само великата Опра Уинфри!

Сега и България тръпне в своя нов телевизионен сезон, за да намери новите си риалити герои. До момента видяхме как се откри животинският вид „пипируда“ (Стойка в сезон 1 на „Биг Брадър“); как рокаджия изпълнява чалга в „твърд“ вариант (Тома пее песен на Азис в „Мюзик Айдъл 2“); как мъжете носят прашки (Радо Прашката, сезон 2 на „Биг Брадър“); как целият свят може да приглася на „Кен лий“ (Валентина Хасан пее като Марая Кери в кастинга за „Мюзик Айдъл 2“); как Вили Казасян е незаменим (като жури в „Мюзик Айдъл“); как една телевизионна водеща се влюби в риалити герой (Венета Райкова и Тишо от сезон 1 на „Биг Брадър“); как и звездите имат сърца (благотворителния сезон 3 на „ВИП Брадър“); как Васко Василев казва: “Пееш като русо магаре“ (Х- фактор); как се тегли кола, вързана за полов член (сезон 2 на „България търси талант“); как Мария Илиева целува фаворитката си Стела (Х-фактор); как Вера Маринова никога няма да остарее (като жури в „Денсинг старс“); как Любен Дилов-син казва: „Никой не е обещавал да бъде честно“ („България търси талант“); как се появи хитът „Селска пръчка“ (отново „България търси талант“)… Многоточието ще допълним след финала на риалити година 2015/2016, за която се надяваме да е истински предизвикателна, категорично интересна и с най-силния „уау“ ефект, който сме гледали, защото за „Биг Брадър“ може да не е сигурно, но зрителят със сигурност вижда всичко.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *