„Кой открадна Слънцето“ – Семперия Филмс

Семперия Филмс- „Кой открадна Слънцето“

За всички любители на приказния жанр и фолклора, имаме добра новина – задава се нов амбициозен български филмов проект- „Кой открадна Слънцето“.

Семперия Филмс е млада продуцентска компания с фокус в развитието именно на този така вдъхновяващ, но рядко създаван жанр у нас.

Филмът разказва историята на съвременно младо момиче, което неволно предизвиква невероятно и катастрофално явление. Може би вече сте се досетили, че става дума за изчезването на Слънцето. Сюжетът е вдъхновен от българския фолклорен мотив „Слънчева сватба“. Авторите на сюжета са Катерина Борисова, Симона Маринова и Магдалена Николова. Те се изправят пред предизвикателството да създават съвременни приказки, в които да сблъскват традиционните образи и истории с актуални теми.

„Вярваме, че животът носи магичност и приказност във всяка една епоха. А това „преобличане“ на старите текстове в модерна форма, може да направи сюжета близък до съвременните деца и младежи и да ги накара да се замислят над извечните въпроси.“

Как споделяме важните моменти от живота си, във време, в което социалните мрежи са превзели живота на хората?

Успяваме ли истински да ги преживеем, да ги оценим или живеем и търсим интересни събития само за да ги споделим в дигиталното пространство?

Ако знаеш, че животът на Земята свършва след седмица, как ще прекараш оставащото време?

По-голяма част от творческия екип са младежи, някои все още студенти. Снимките на филма пък ще се проведат в град Варна. Продуцентите имат за цел да дадат възможност на повече млади актьори да вземат участие във филмов проект, както и на творци извън пределите на столицата. „Това е чудесна възможност за децентрализация на киноизкуството извън пределите на столицата и насърчаване по-голяма активност сред талантливи, но малко познати артисти от Варна“, споделя режисьорът Катерина Борисова.

Семперия Филмс- „Кой открадна Слънцето“
Семперия Филмс- „Кой открадна Слънцето“

Зад каузата на филмовата компания застава и Фонд „Култура“ на Община Варна, която подкрепи подготвителния етап на филма. А Студио „Театър“ с ръководител Стоян Радев предостави възможност на своите млади възпитаници да се явят на прослушванията за главните роли. В главна роля влиза талантливата 17-годишна възпитаничка на актьорската школа Емилия Панева, а в ролята на неѝн антагонист актрисата Евгения Василева от Държавен Куклен Театър, Варна. „Подготовката приключи повече от успешно, но тепърва ще се търси съфинансиране на снимачния етап на филма. Планирали сме снимките да започнат следващото лято и съвсем скоро ще стартираме кампания за групово финансиране. Всеки, който открива смисъл в създаването на повече приказни филми, както и в това по-широк кръг от млади таланти да бъдат включени, може да пишете на страницата на Семперия Филмс, за да научите как да ни подкрепите. Заедно можем и невъзможното“, категорична е младата Катерина Борисова– режисьор на проекта.

Повече за Семперия Филмс:

Продуцентска компания, в която обичаме да разказваме истории и да създаваме вдъхновяващи филми и видеа за малкия и големия бизнес. Но не само! Ние създаваме филми и видео реклами от концепцията до постпродукцията. Компанията е основана през 2016 г. в София и до този момент е продуцирала късометражни игрални, документални и корпоративни филми, музикални клипове и видео реклами за български и чуждестранни клиенти.

Мисията ни е да се превърнем в истинско царство на въображението, което подкрепя смелите мечти, развива и реализира собствени филмови и образователни проекти с акцент върху приказните сюжети, социалната ангажираност.

Вярваме, че добрият филм започва от добрия сценарий, затова постоянно търсим завладяващи нови истории, текстове и личности. Приветстваме писатели и драматурзи, с които да работим.

Предпочитана сфера за творчество: Игрално кино. Жанрове: Драма, Приказка, Фантастика, Комедия.

Може да харесате още...