Стани писател и пътувай

ABUJET

Родната асоциация на журналистите и писателите по туризма събира на 15 октомври почитателите на приключенията

Искаш да станеш журналист, който пише за пътешествия? Или фотограф, който обикаля света, за да снима всичко красиво по пътя си? А може би – писател, който търси истории за приключения? Обаче не знаеш как.

Е, на 15 октомври  от 15 до 18 ч. В „Перото” ще научиш от най-правилните хора –  опитните журналисти, фотографи, писатели и документалисти, които създават истории за пътешествия и туризъм. С други думи – членовете на АБУДЖЕТ – българската секция от Световната федерация на пътуващите писатели, която празнува 60-години от създаването си.

Много от тях ще донесат екземпляри от книгите, които са написали, други ще показват снимки и най-вече с радост ще споделят опита си с всеки, който се интересува.

Пишейки активно за туризъм, членовете на АBUJET се опитват да направят света по-близък и познаваем.  Президентът на организацията – Максим Минчев вече е обиколил земното кълбо и потвърждава казаното от първо лице.

Според Пламен Старев, секретар на АBUJET и новоизбран член на Изпълнителното бюро на FIJET, журналистите, които пишат за туризъм, имат и една по-важна задача: „В съвременния свят медиите имат определящо значение за избора на световния турист. Информацията вече пренасочва милиони туристи от едни държави към други, от едни региони към други. Една статия може да обезлюди най-посещаваните курорти. Също така може да увеличи в пъти интереса към по-малко посещавани места. Тези процеси вече надхвърлят рамките на туризма, защото съкращават или увеличават стотици хиляди, дори милиони работни места по света, коригират икономическите показатели на десетки държави по земното кълбо.“

Това са само част от дискусиите от дневния ред на АBUJET. Историите за екзотични острови отдавна не са приоритет на професионалистите, пишещи за туризъм. Те носят отговорността да отразяват сложните процеси в сложния свят около нас.

Малко история

В края на 1954 година председателят на Съюза на белгийските журналисти по туризма Раф Алофс

фотограф

Три часа пътешествия по повод 60-годишнината на АБУДЖЕТ

се обръща към колеги от Франция и Италия с покана за създаване на съюз. На 2 декември колеги от трите държави основават в Париж FIJET – Международната федера­ция на журналистите и писателите по туризма (Fеdеration Internationale des Journalistes et Ecrivains du Tourisme).

Първият конгрес на новата организация се провежда през 1956 г. в Ница. Същата година в България група журналисти, пишещи на туристически теми, уч­редяват към Съюза на българските журналисти АBUJET, българската секция към FIJET. Така българските журналисти са сред първите, които подкрепят създаването на FIJET.      „Бащи” на АBUJET са някои от най-големите имена в българската журналистика и публицистика: Валери Петров, Богомил Райнов, Богомил Нонев, Николай Тодоров, Ивайла Вълкова, Ясен Антов и др.

Днес в най-голямата про­фесионална организация на пишещите за туризъм – FIJET, членуват над 800 журналисти от над 30 държави от цял свят, както и 25 национални асоциации.

АBUJET е сред най-активните членове на световната федерация. В нея членуват над 30 журналисти от водещи български медии, както и блогъри, активно пишещи за туризъм. Асоциацията участва активно във всички международни прояви на FIJET, организира прес-турове до различни държави, издава книги на туристическа тематика.

Тя има съществен принос в удостояването на Пловдив с най-голямото отличие на FIJET – „Златна ябълка“ за изключителни грижи за опазване на паметта за различните цивилизации, обитавали нашите земи.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *