Шапка му свалям на този живот

Катя Ковачева

Катя Ковачева – бизнесдамата, която написа първата и последната си книга, за да обърне страницата.

Шапка му свалям на този живот, задето ме научи на всичко“ от Катя Ковачева е четиво за духовно напреднали. Наричат Катя Ковачева – бизнесдамата, която написа първата и последната си книга за… да обърне страницата.

Детство в Куба, юношество в Ангола, работа като организатор на екскурзии до Истанбул, продавачка в плод и зеленчук, секретарка на посланик, съветник в училище, собственик на тапицерско ателие,  на голяма фирма с повече от 100 души персонал … и зрелищен фалит.

Това накратко е животът на Катя Ковачева, автор на книгата „Шапка му свалям на този живот, задето ме научи на всичко”. Заглавието е достатъчно ярко, за да стане ясно, че това ще е първата и последната творба на дамата с изумително пъстър живот, изпълнен с обрати.

Но томчето не е само „мемоари”. В него се преплитат разсъжденията и философските промисли, до които тя е достигнала по възможно най-трудния начин. Колко литра любов можеш да налееш в едно „филджанче”, се пита Катя всеки път, когато тя се оказва по-силната движеща сила в една връзка.

Десетки пъти е попадала в „мъртвата хватка” на тангото, сгромолясвала се е финансово и емоционално и се е привдигала, защото срещу нея четири детски очи я гледат в очакване на всекидневното чудо.

От баща си проф. Стоян Цоков Ковачева е научила най-важния житейски урок – да бъде свободен дух, да е убедена, че няма непостижими неща и да умее да превръща в реалност и немислимото.

Авторката е „осиновена и благословена”, защото е случила на родители, които са й

shapka mu svaliam

Успех и фалит, любов и мъдрост – в едно томче

дали пълната си подкрепа, осигурили са й карибско детство и са й внушили силата да опитва. Тя познава истинските си родители, защото майка й всъщност е нейната леля, но наистина осъзнава колко голям е късметът й да бъде избрана от хората, които са я отгледали.

Първоначално Катя Ковачева започва книгата с идеята да я подари на децата и внуците си, та когато я запитат за живота и възгледите й да не пропусне нищо смислено и ценно. Но, както обикновено се случва  „Шапка му свалям на този живот, задето ме научи на всичко” се измъква от калъпа на намеренията.

Когато започва да разказва случки от живота си, преплетени с философски прозрения, на журналистката Магдалена Гигова, която се е наела с литературната обработка на текста, авторката е далеч от идеята, че книгата ще е нещо повече от бутиково издание за приятели. Стойността на материала (по мнението на околните) я убеждава в обратното.

Катя поръчва илюстрациите на художника Кирил Симчев, който създава 23 картини и 23 калиграфски букви (колкото са главите в книгата) във вид на платна. Всички приходи от продадените книги, както и от художествените произведения ще отидат за благотворителност.

 Представянето на книгата ще бъде в 158-годишната изба на Дома на виното в София. Под вековната плесен, при която най-добре зрее брендито, наздравици са вдигали Яворов и Елин Пелин, цар Фердинанд и цар Борис Трети, Блага Димитрова и още много интелектуалци.

Там ще проходи и резултатът от една осъзната зрялост и изискана мъдрост, примесенас щипка здравословна лудост – подправките, които превръщат „Шапка му свалям на този живот, защото ме научи на всичко” в предизвикателство за ума.

илюстрация

Катя поръчва илюстрациите на художника Кирил Симчев, който създава 23
картини и 23 калиграфски букви (колкото са главите в книгата) във вид на платна.

Може да харесате още...

3 Отговори

 1. Пако каза:

  Добрите момичета имат работа,лошите спонсор,а умните свой бизнес.

 2. Любомира Корнелиева каза:

  Здравейте, откъде мога да си закупя книгата и каква е цената и? Благодаря

  • хулиганката каза:

   Здравейте. Адресът и контакти за покупка на книгата на място или за поръчка с наложен платеж: КАТЕ Интернешънъл Бул. Аресеналски 125, Офис 15 – партер, срещу паркинг, близка пряка ул. Славище тел. шоурум: +359 2 448 49 71. А относно цената, тя е 30 лв., като всички пари отиват за благотворителност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *