Windows 10- ВАЖНО

win 10Премиерата на последната версия на най- масовата операционна система Windows- Windows 10 успя да вдигне повече шум, отколкото всичките предишни издания на Microsoft взети заедно. И причините са няколко, от една страна това е, че тя е безплатна и под формата на ъпдейт, а това което е по скандалното– в нея са открити безпрецедентни скрити възможности за следене и контрол на всеки който я ползва. Според експерти настъпва нова ера в IT, в която няма да има място за свободния потребител и той ще изчезне от виртуалното пространство. На всеки ползвател в нета ще бъде присвоен идентификационен номер, ще му бъде изготвено досие на базата на данни, събирани от личната кореспонденция, sms-те, регистрациите във форумите и мрежите, дори предвижванията му и т.н.
Въпреки, че всичко това ни е някак ясно, въпросът е как се случва и може ли да му се противопоставим? След обстоен анализ и тест на Windows 10 проведен от IT специалисти могат да се направят следните изводи:
1. Microsoft има контрол над всичко това което въвеждаме чрез клавиатурата като текст, без значение какви програми или приложения ползваме. Това става на ниво операционна система, като данните се събират в пакети и се изпращат на всеки 30 минути на следните сървъри:
oca.telemetry.microsoft.com.nsatc.net
pre.footprintpredict.com
reports.wes.df.telemetry.microsoft.com
Например, потребителят пише писмо с помощта на услугата Gmail, като ползва браузър Chrome или Firefox. Но текстът на писмото се запазва още ниво ОС и се изпраща към сървърите на Microsoft. Защо? Официално обяснение на създателите е, че трябва да се подобри работата на системата (разпознаване и въвеждане на бърз текст бърз) с цел улесняване на потребителя. парола
2. Записване на геолокационни данни. Записване на имената и данните на ползваните Wi-Fi мрежи, както и тези които са наблизо. Информацията се обработва и предава също на всеки 30 минути. Това позволява проследяване на физическо преместване на потребителя с точност до няколко метра. Обяснението на компанията е, че: данните са необходими за търсачката Bing, за да може тя да дава по-адекватни отговори. Каквото и да означава това за обикновения индивид зад клавиатурата. Но по този начин Microsoft знае твоя домашен адрес. Ако имате мобилно устройство с Windows 10, то тогава се знаят вашите координати непрекъснато.

3. Записите с микрофон. Ако е наличен такъв в компютъра, то чрез Windows 10 той работи постоянно. В началото предположенията бяха, че това е необходимо за работата на Cortana (гласов помощник) – вашият личен асистент, но се оказа, че блокирането на Cortana не решава този проблем. Записите на гласа на потребителите могат да се съхраняват, и една част от тях да се изпраща към сървърите на Microsoft. Експерти по компютърна безопасност предупреждават: ако използвате шифровани средства за комуникация (SIP телефония с криптиране на трафика), то записа на звук с микрофон може да нарушава правото ви на лична кореспонденция. Използването дори на надежден VoIP канал едновременно с Windows 10 не гарантира сигурността ви.

4. Телеметрия- под този термин се крие предаването на данни в Microsoft за състоянието на вашия компютър и за вашата активност в интернет. Тук става дума буквално за всичко: кои програми са инсталирани, кои от тях работят в момента, обема на заемана памет, различните логове, състоянието на оперативна памет, на твърдия носител и така нататък. Като се има предвид, че в оперативната памет може да се окажат, данни свързани както със служебното ползване, така и номера на кредитни карти, банкови сметки, то прехвърлянето им някой сървър е потенциална уязвимост. Въпреки че от Microsoft твърдят, че данните са надеждно криптирани, кой може да гарантира, че те няма да бъде хакнати от хакери? Защото на всички ни е известно, че компанията винаги е имала проблеми с безопасността. Телеметрията е адресирана към следните сървъри:
telecommand.telemetry.microsoft.com
telecommand.telemetry.microsoft.com.nsatc.net
oca.telemetry.microsoft.com
oca.telemetry.microsoft.com.nsatc.net
sqm.telemetry.microsoft.com
sqm.telemetry.microsoft.com.nsatc.net

5. Борбата с пиратството. Windows 10 преглежда потребителските файлове и постоянно ги сверяpirateва с актуализирания списък на пиратски софтуер и продукция. Ако открие съвпадение, то данните от потребителските директории се изпращат в Microsoft. Всъщност, компютъра доносничи за собственика си. Очакваше се, че борбата на Windows 10 с пиратството ще акцентира върху фалшифицираните игри, но сега става ясно, че основната цел е да се лишат потребителите от възможността да свалят чрез торенти нелегални копия на американски филми и сериали.
Възможността от съпоставяне на данни за наличието на нелицензирани продукти на компютъра, на потребителя, с използването на събраните геолокационни данни е чудесна възможност за MPAA (Американската асоциация за кино) и RIAA (Американската звукозаписна асоциация ) да ви осъди за няколко милиона долара за нарушени интелектуални права.
6. Снимка. Някои потребители са забелязали, че след първото активиране на Windows 10 за кратък период се включва web-камерата. Анализите потвърждават това— в Microsoft се предават 35 Mb данни веднага след активирането на операционната система и включването на вградената камерата към посочените по долу сървъри. Предполага се, че информацията се добавя към потребителския ви акаунт в Microsoft.
i1.services.social.microsoft.com
i1.services.social.microsoft.com.nsatc.net

И на края, естествено, че ще се появят(ако не са вече) програми и средства за блокиране на тези възможности за следене и контрол, но до колко ще са ефективни? Нека да си спомним за Джулио Асандж и Едуард Сноудън и за скандалите около Агенцията за национална сигурност на САЩ, за прослушванията на телефоните и кореспонденцията на държавните глави на толкова могъщи държави, и колко безпомощни бяха службите им са сигурност. Няма нищо което да не може да бъде проследено и записано. Крайните песимисти са далеч по лаконични : Windows 10 ще открадне от потребителите детството им, както и по голяма част от бъдещето им!

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *