Ябълката, крокодилът, конят… или как са създадени световните марки

световните марки

Ако ябълката е цяла, лесно можела да бъде приета за друг плод с кръгла форма.

Ябълката на Apple

Според градската митология, логото на Apple е посветено на математика Алан Тюринг. След като бива публично изобличен като хомосексуалист и подложен на химическа кастрация, геният се самоубива отгризвайки ябълка, потопена в цианид, … Според дизайнера на знака обаче, Роб Яноф, ябълката е нахапана, само и единствено, за да подчертае формата й. Ако е цяла, лесно можела да бъде приета за друг плод с кръгла форма.

 

световните марки

Вдъхновението за този сладък зелен робот идва от пиктограмите на вратите на обществените тоалетни.

Роботът на Android

Родената в Русия, но работеща във Великобритания, графична дизайнерка Ирина Блок бива натоварена със задачата да предложи лого за Andorid. Тя и нейният екип трябва да направят уникален, но разпознаваем знак. Странно, но вдъхновението за създаването на този сладък зелен робот идва от пиктограмите на вратите на обществените тоалетни.

 

световните марки

Лакост получава прякора „крокодила“, а образът на влечугото се превръща в логото на неговата компания.

Крокодилът на Lacoste

През 1923 г. френския тенисист и бизнесмен Рене Лакост се разхожда с капитана на своя отбор Алън Мур.  Двамата се впечатляват от куфар от крокодилска кожа, изложен на витрината на магазин. Алън се обзалага с Рене, че ако спечели в следващата игра, ще му подари този куфар. Лакост губи, но историята на облога е подета от журналист, възхвалил тенисиста, който се борил „като крокодил“. Така Лакост получава прякора „крокодила“, а образът на това влечуго се превръща в логото на неговата компания.

 

световните марки

Този символ бива дарен на Енцо от майка на Франческо и впоследствие превърнат в популярното лого.

Конят на Ferrari

Призната е легендата, че конят- лого на Ferrari символизира мощта на конските сили. Но това не е така. Самият Енцо Ферари пише в  биографията си, че първоначално вижда силуетa на изправен кон, изрисуван върху самолета на италианския ас Франческо Бараки. Този символ бива дарен на Енцо от майка на Франческо и впоследствие превърнат в популярното лого.

 

световните марки

Земното кълбо, подредено в пъзел, е символ на световната енциклопедия.

Планетата на Wikipedia

 Земното кълбо, подредено в пъзел, е символ на световната енциклопедия, Wikipedia. Парченцата от пъзела, символизират многоезичието и всяко от тях е маркирано с буква от различните азбуки. Заедно те съставят думата „уикипедия“, а липсващите пъзели показват, че енциклопедията не е завършена и в нея постоянно се появява нова информация.

 

световните марки

Aрките прилича на женска гърда, а това на подсъзнателно ниво предизвиква апетит и напомня за безгрижното детство.

Гърдите на McDonald’s

През 1962 г. от веригата заведения наемат психолог, който да даде идеи за развитието на компанията. Иновативният Луис Ческин, предлага изписване на златните арки под формата на буквата „М“, които символизират и до днес McDonald’s. По негово мнение формата на арките прилича на женска гърда, а това на подсъзнателно ниво предизвиква апетит и напомня за безгрижното детство. За сметка на това, емблематичния клоун, който прави компания на децата в заведението, се струва достатъчно смразяващ за Стивън Кинг и той го приема за прототип на неговия  ужасяващ Пениуайз от „То“.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *